Въпреки липсата на мачове, във футбола ни се заформи интересен задочен дебат. Нападателят на „Берое“ Мартин Камбуров се ожали, че извънредното положение може да провали сезона и да му попречи да подобри голмайсторския рекорд на Петър Жеков от 253 попадения в българския елит. Камбуров е с 229 попадения.
„Той е на 40 години, а аз бях на 30, когато прекратих кариерата си. Ако ме догони, ще принудя Гриша Ганчев /собственик на ЦСКА/ да ме картотекира“, отвърна Жеков.
За сведение носителят на европейските Златна, Сребърна и Бронзова обувка /през 1969, 1970 и 1973 година/ е роден през октомври 1944 година.
1974 година, Русе, Градски стадион, „Дунав“ играе срещу ЦСКА. Петър Жеков е резерва и е в заника на славата си. Понатежал е, а и никога не е бил особено строен като фиданка. 20 000 зрители обаче чакат появата му. Първо, защото откъдето ритне топката, влиза в мрежата, а после - да го вземат на подбив. Нарочили са го с куп прякори - Пешо Делвата, тъй като обикалял около дузпата с ръце на кръста, Пешо Каруцата - нали си е тежичък, а накрая и Тракториста от Книжовник /както се нарича родното му хасковско село/. Големият нападател влиза в игра през последните 20 минути. И, познайте какво ехти от трибуните - Делва, Каруца, Тракторист! И пак, и пак... Жеката не се впечатлява. Харесва си едно квадратче по дясното крило и чака топката на крак. Ето, че тя най-сетне идва при него. И какво прави той - пуска я покрай защитника, спринтира неочаквано като сърна около двайсетина метра и стреля с десния крак. Топката лети като снаряд към вратата откъм завод „Георги Димитров“. После се чува звук като от гръмотевица, стоварила се върху вековно дърво. Кълбото отскача от десния дирек и се връща трийсет метра навътре в игрището. На трибуните е тихо! Няма Делва, няма Тракторист, няма Каруца!
„Дунав“ печели с гол на Никола Христов в края на мача. Той получава центриране от десния фланг и прехвърля с глава излезлия напред вратар на ЦСКА. 20 000 зрители изригват като един.
А по централната алея на излизане от стадиона възрастен мъж пита внука си под мустак: „Онзи дирек от изстрела на Жеката дали не трепери още!“...