С празни улици посрещна Русе вчерашния голям пролетен празник Цветница. Като дисциплинирани граждани повечето от малкото хора по улиците бяха с маски. Но имаше и такива, предимно млади семейства с малки деца, които подмамени от слънцето бяха излезли на разходка, и то без маски. Въпреки забраната обаче на пейки тук-там бяха седнали възрастни хора, които се радваха на слънцето. Следобед като че ли раздвижването стана по-интензивно, появиха възрастни и деца на велосипеди и на тротинетки.
Наистина, Русе беше сред областите, които дълго издържаха без зараза от коронавирус. Засега има само пет случая, след като тенденцията се пречупи на 1 април, когато беше съобщен първият болен от Ковид-19. 51-годишният мъж се беше върнал от Австрия, където работил в алпийски ски-курорт. Вторият заразен се оказа 21-годишен младеж, който се е прибрал от Англия и който е под 28-дневна карантина. 67-годишна жена, завърнала се от Канада, беше третата съобщена официално болна, като при нея симптоми се бяха появили чак след 35 дни. И последните два случая, съобщени от оперативния щаб в петък, са на 45-годишен мъж, завърнал се от САЩ, където работил на круизен кораб, и 35-годишната му приятелка. Двамата са под карантина за 28 дни.
И в петте случая заразата е донесена отвън - Австрия, Англия, Канада, САЩ, което обаче не бива да ни успокоява. Дали има огнища на вируса в града, могат да покажат само масови тестове. Тъй като поне засега това не е възможно, единствената доказана ефективна мярка остава социалната дистанция. Въпреки хубавото време, въпреки най-хубавите пролетни празници.