Тази година на Цветница традиционните огромни опашки, които се извиваха пред църквите с желаещи да си занесат у дома осветени върбови клонки, останаха само спомен. Малцина присъстваха на празничните литургии, посветени на Вход Господен, нямаше стълпотворение в храмовете, липсваше обичайното оживление в църковните дворове. 
Вярващите откликнаха на апела на Русенския митрополит Наум, който преди дни призова хората да се въздържат от посещение на храмовете, а да се молят от дома си, за да предпазят себе си и хората наоколо от заразяване с коронавируса. Двайсетина души присъстваха на литургията, която владиката отслужи вчера на празника. 
В катедралния храм „Света Троица“ не пускаха вътре никого без маска. За да не върнат нито един русенец, дошъл да запали свещица на празника, а и за по-голяма безопасност за здравето на хората, навън бяха изнесени няколко църковни свещника, както и специалните сандъчета с пясък, където се поставят свещите за упокой. От двете страни пред входа на църквата се продаваха свещи, като оттам напомняха, че който иска, може да влезе и да се помоли пред иконите - стига да има маска. 
Впрочем вчера пред всички икони вътре в храма бяха разлепени предупреждения богомолците да не целуват образите на светиите, а да се спазват стриктно правилата за поведение в условията на извънредното положение заради опасността от заразяване с коронавирус. 
Малка група миряни разговаряха след литургията със свещеник от църквата „Всех Святих“ /всички стояха на почтителното двуметрово разстояние един от друг/. В това време друг свещеник излезе от храма, носейки в ръце няколко зелени върбови клончета. Той се упъти с нервна крачка към зелените храсти наблизо и там остави клонките. Оказа се, че жените, които продават свещи, откъснали няколко върбови вейки, за да украсят иконата в църквата. „Един да види тая върба, нали веднага ще си рече: „А, те все пак раздават върбичка! Искам и аз!“ - отсече безапелационно свещеникът пред огорчените погледи на жените.