Емблематичният мост на Колю Фичето над Янтра в Бяла да получи шанс за нов живот, като се реставрира и прероди в културен атракцион с ресторант, изложбена зала, места за прожекции и музей. В противен случай загърбеният паметник на културата, който от 150 години не е виждал ремонт, е обречен на разруха. За да възроди произведението на именития творец, община Бяла вече стартира процедури по задействане на проекта, като сметките показват, че за реализацията на мащабната идея ще са необходими около 8.6 милиона лева. Близо 1.5 милиона от тях ще бъде съфинансирането от страна на община Бяла, а останалите - по оперативна програма „Региони в растеж“.
„Три години и половина вече работим по проекта, като правихме две публични обсъждания, предложихме четири работни варианта, а накрая може да се каже, че се получи пети окончателен. Месеци наред чакахме одобрение от Националния институт за паметниците на културата. Одобрени сме на първи етап като допустим кандидат“, обясни за „Утро“ кметът на Бяла Димитър Славов. И уточни, че общината вече е обявила обществена поръчка под условие, че ще се реализира при подписано споразумение за одобрен проект. А вече няколко фирми са проявили интерес и са отправили запитвания за участие в поръчката. Иначе надеждите на местната власт са догодина да се стартира реалното строителството, макар в условията на пандемия и извънредно положение, процесите навсякъде да вървят бавно и правенето на прогнози да е затруднено.
Освен реставрация на емблематичния мост, големият проект предвижда до него да бъде изградена нова сграда с площ от 690 кв.м с ресторант, търговска част, музей, помещения за изложби и зона за прожекции.
„Оперативната програма, по която се кандидатства, има условие проектите да се реализират с цел възвръщаемост. Няма как да заложим само ремонт на мост, затова решихме да участваме с проект за културен атракцион, който да генерира приходи“, уточни Славов.
Основната концепция на музея ще бъде да представи историята на Беленския край, включително чрез восъчни фигури на личности, свързани с историята на паметника на културата, прожекции на интерактивно съдържание и документални филми. Концепцията на ресторант „Беленски мост“, който се планира да е с капацитет около 50 места, е той да не бъде поредното крайпътно заведение в стил „капанче“, а да предлага на посетителите си добро обслужване, панорамна гледка и уникална атмосфера. А вeчер там ще има прожекции на 3D мапинг шоу.
Мостът от години е затворен за автомобилно движение, но се ползва активно от пешеходци. Към момента състоянието му не е опасно за преминаващите, но липсващата грижи, продължила дълги десетилетия, го обрича на гибел. Славов припомни, че през последните години е имало две акции по почистване на съоръжението, включително и от Пожарната, но те са недостатъчни за поддръжката му. И сега той е затлачен от избуяла трева и растителност. При високите води на Янтра в основните на моста се препречват дървета и постепенно устоите се подкопават.
„Работата по проекта започна още в началото на първия ми мандат като кмет и продължава да е най-голяма цел и приоритет за общината“, посочи Славов.