Топлата вода може да поскъпне с около 3 лева на мегаватчас от 1 юли. Ценовите модели на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ дават стойност от 88,71 лева ДДС на горещата вода, с 3,2 на сто повече от сегашните 85,91 лв./Mвтч. Експертите на регулатора тепърва ще изчисляват справедливите цени за всички дружества от енергийния бранш, а окончателното решение ще бъде оповестено чак на 1 юли. Но вече е ясно, че поскъпването за Русе ще е минимално, ако изобщо го има.
Всяка година утвърждаването на цените на топлоенергията минава през сложна процедура, която е доста объркваща за незапознатите с детайлите граждани.  

И редовно „Топлофикация Русе“ обявява, че предлага същите цени, а после КЕВР съобщава, че е искано огромно повишение. Така бе например миналата година, когато русенската централа оповести предложение за цена от 82,62 лева без ДДС, а по-късно регулаторът съобщи, че „Топлофикация Русе“ е поискала цели 122,56 лева или поскъпване с над 50%. И в крайна сметка бе утвърдена цена от 85,91 лв.
Разминаването идва от факта, че русенската централа се стреми да взема по-малко пари от своите битови и промишлени клиенти и залага повече приходи от продажба на електроенергия по преференциални цени. И по закон обявява исканите цени в края на февруари. През март обаче КЕВР спуска на всички дружества подробни таблици с най-различни параметри, при попълването на които автоматично се получава друга цена - в сегашния случай 88,71 лева/мвтч без ДДС. И регулаторът съобщава, че е поискана точно тази цена, а не обявената през февруари.
С което процесът не приключва, тъй като експертите на КЕВР обикновено намаляват някои от планираните от дружествата разходи с цел да получат по-ниска крайна цена. Орязват се планираните инвестиции и ремонти, залага се по-ниска цена за въглеродни квоти и дори на въглища. Докато стойността на топлоенергията се получи поносима за крайните потребители. Тъй като тази година разликата не е толкова голяма, сериозно рязане вероятно няма да е необходимо. А ако се постараят повече експертите на КЕВР, цената за битовите клиенти може и да падне.