Престъпните организации в Италия раздават храна и предоставят безлихвени кредити на нуждаещите се, за да се опитат да разширят влиянието си, предупреждава италианският писател Роберто Савиано.

Италианските мафиотски структури са готови да заграбят изпаднал в затруднения бизнес в намиращата се в криза заради коронавируса държава, очакваща европейско финансиране за изтощената си икономика, смята той.

„Ако Европа не се намеси скоро, парите на мафията, които са вече в Германия, Франция, Испания, Холандия, Белгия, ще се увеличат многократни“, заяви Савиано пред медиите.

Роберто Савиано е известен с книгите си срещу мафията. Най-известната от тях „Гомор“ разказва за Комората в Южна Италия. В книгите си той описва как мафиотските групи успешно разширяват бизнеса си извън търговията с наркотици и друга незаконна дейност и навлизат в законни бизнессектори в цял свят.

На най-ниско ниво престъпните организации осигуряват хранителни стоки за най-бедните италианци, твърди Савиано.

В южната столица на Италия Неапол лихварите по заповед на Камората са отменили лихвите по дълговете към тях.

С каква цел? Вероятно така някой може да бъде накаран да сложи подписа си под договор от името на мафията, смята Савиано.

Савиано живее в момента в Ню Йорк и е под полицейска закрила заради заплаха за убийство след публикуването на „Гомор“, пише АФП.

В книгата се описва подробно дейността на неаполитанския престъпен синдикат Камора и печалбите, които реализира от дейността си в различни икономически сектори от мода до рециклиране на отпадъци.

Коментарите на Савиано бяха направени, след като германският вестник „Ди Велт“ предупреди в своя публикация, че ако канцлерът Ангела Меркел не се противопостави на призивите на Италия за т. нар. коронаоблигации или споделен дълг на еврозоната, от това ще се възползва мафията.

След дълги спорове министрите на финансите на ЕС се споразумяха за спасителен пакет от 500 милиарда евро за европейските страни, засегнати силно от коронавируса, но отклониха исканията на Италия и Франция за общи заеми.

„Мафията в Италия просто чака нов транш на пари от Брюксел“, написа коломнистът на „Ди Велт“ Кристоф Шилц, като предупреди Европа, че не трябва да раздава пари неограничено „без никакъв контрол“.

Коментарите бяха незабавно разкритикувани от италианския външен министър Луиджи Ди Майо, който заяви пред телевизия РАИ 1, че такова мнение е „срамно и неприемливо“.