В хипермаркет „Кауфланд“ от известно време са въвели изискване всеки клиент задължително да влиза с количка, а това е възможно най-противопоказното нещо по време на усложнена епидемиологична обстановка. Тази своя тревога сподели с вестник „Утро“ русенец, който беше искрено възмутен от нововъведението на големия магазин. 
„На входа те спира охраната и не те пуска да влезеш, ако не буташ тяхната количка. Нещо повече - докато наближиш входа, служителите на хипермаркета веднага ти тикат в ръцете една количка, която току-що са взели от друг клиент, излизащ от магазина. Така щеш-не щеш ръцете ти залепват върху дръжката, която само допреди секунди е държал някой друг - няма условия нито за дезинфекция, нито да успееш да си сложиш ръкавици“, възмущаваше се русенецът.
В самото начало на обявеното извънредно положение на входа в самия хипермаркет беше поставена колонка с мокри кърпи, с които човек можеше да дезинфекцира дръжката на количката и металните й части, които неминуемо се опират в тялото му. Скоро обаче мокрите кърпи привършиха и оттогава колонката стои като излишен паметник на поговорката „от ден до пладне“ и на фиктивната загриженост за посетителите на магазина. 
Очевидно по бройката заети колички охраната на „Кауфланд“ се ориентира колко хора пазаруват в момента вътре между щандовете и така успява да не допуска голямо стълпотворение. Със сигурност това улеснява администрацията на хипермаркета. Но пък създава не просто неудобства, а истински стрес за гражданите, които са принудени едва ли не насила да държат с ръце количка, пипана многократно от хора с неизвестен здравен статус. Но служителите са непреклонни: „Без количка не може!“. 
Русенецът, който потърси редакцията на „Утро“, разказа, че се е обадил в управата на хипермаркета с тревожния си въпрос. Оттам невъзмутимо му отговорили, че количките се дезинфекцират грижливо... всяка сутрин в 6 часа! Колко души ползват една и съща количка след това, е въпрос, отговорът на който плаши.