Името на една от най-големите български банки - Уникредит Булбанк, отново е прикритие за мощна хакерска инвазия. На регистрирани в Русе имейли се разпраща съобщение от коварно имитиращия достоверност адрес [email protected] /истинският домейн е unicreditbulbank.bg/ с искане за актуализация на данните в профила и посочен линк. Писмото е подписано от „Ирина Стефанова - регионален директор“, по подобие на използвания от телефонните измамници „главен комисар Петров“. Тексът е несръчен превод на български език от Гугъл, но заради автентично изглеждащите атрибути на писмото е възможно да подведе за прибързано активиране на линка и пускане на вълка в кошарата, т.е. даване на хакера на пълен достъп до компютъра и информацията в него.
Опитите за подобни фишинг измами от името на Укинкредит Булбанк дори и към хора и фирми без никакви отношения с нея вървят отдавна и продължаващата акция показва, че носят успех за „рибарите“. А за тях и 10:1000 успеваемост е отличен резултат.
Банката многократно е разяснявала на клиентите си и на всеки, който се е обърнал към нея с подобен сигнал, че не изпраща такива имейли, но атаките продължават.