Третият случай на Ковид-19 в Русе повдига въпроса колко време след инфектирането човек може да развие причинената от вируса болест, тъй като симптомите на заразената 67-годишна пациентка са се появили 35 дни след връщането й от Канада. 
Жената се прибрала на 20 февруари с полет от Торонто до Букурещ, където съпругът й я взел с кола и я откарал вкъщи. Над месец по-късно, на 25 март, вдигнала температура 37.5-38 градуса и почувствала обща отпадналост. Започнала да се самолекува, но пет дни по-късно се появили суха кашлица и болки в мускулите. Тогава жената включила в лечението си и антибиотик, но на 2 април състоянието й се влошило, а три дни по-късно, в неделя, мъжът й я откарал в болница „Канев“, където рентгеновата снимка показала двустранна бронхопневмония. Болната незабавно е настанена в Инфекциозно отделение, а в понеделник излязла положителната й проба. 
В състоянието на жената не се наблюдават усложнения, очаква се пробата на 70-годишния й съпруг, който също се оплаква от отпадналост и тръпнене и в момента е поставен под 14-дневна карантина в дома си.
Няма как да се разбере дали жената се е заразила с коронавирус в Торонто, или при контакт с други пътници от Канада, но е ясно, че след пристигането й в Русе двамата съпрузи не са се срещали нито с роднини, нито с приятели и познати, категорична беше вчера директорката на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.
В понеделник е взета проба от жена в Инфекциозно отделение с положителен бърз тест. Проба е взета и от тримата контактни със заразения от Ковид-19 21-годишен младеж, който се върна от Англия и прекара двуседмична карантина в семейна къща в Ряхово. Това са майката на момчето, приятелката му и техен приятел. Резултатите от четирите изследвания ще станат ясни днес.
До момента в Русе са взети над 450 проби от хора със съмнения за коронавирус.