Апарат за обдишване на стойност 25 000 лева е дарен на Белодробната болница от столичната фирма „Иноксис 01“, чийто собственик е русенецът Румен Николов, съобщи вчера за „Утро“ зам.-директорът на лечебното заведение д-р Христо Метев.
Засега смятаме да преотстъпим този апарат на Инфекциозно отделение, защото имаме още един, с който можем да посрещнем евентуалния първи пациент с Ковид - 19, уточни директорът на болницата д-р Светослав Дачев.
Освен респиратора до вчера на лечебното заведение са дарени 13 000 лева от фирми и физически лица. Най-съществен принос има австрийската фирма „Фогелбуш“, превела 6000 лева с посредничеството на адвокат Людмил Павлов. Председателят на СДС в Русе Станимир Станчев и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев са дарили съответно 2000 и 1000 лева. 
На официалния вход на болницата е изграден филтър и се мери температурата на всеки посетител. Ако тя е нормална, ръцете му се дезинфекцират и му се дава достъп до лекарите. Тези с висока температура се препращат на задния вход за рентгена, където им се прави снимка на белите дробове, без да имат контакт с останалите пациенти в поликлиниката. Ако снимката покаже белодробни изменения, пациентът се настанява в изолирана стая в специализирания сектор до доказване или отхвърляне на коронавирус.
До момента във Варна са изпратени 30 теста за изследване, всички са отрицателни и пациентите са настанени за лечение в стационара при другите болни, уточни д-р Дачев.
Точно чрез този филтър е констатиран първият болен от коронавирус в Русе, който беше изпратен незабавно в Инфекциозно отделение и след направената му проба се разбра, че е заразен с Ковид-19 в Австрия, където заедно с приятелката си е работил в ски курорт в Тирол.