Много лични истории на родители, останали без работа, на самотни пенсионери, на граждани без доходи, стигат до мен и ме оставят без сън. Това ме накара да се свържем с БЧК и да обединим усилия - ние като ресурс и те като начин на работа и хора. В тази връзка ще се проведе съвместна кампания в помощ на най-уязвимите групи от обществото по време на извънредното положение, като преди Великден ще бъдат раздадени хранителни пакети по домовете. Това казаха кметът Пенчо Милков и директорката на БЧК Русе Антоанета Ябанозова. 
Към момента благотворителната организация подпомага хора, които ползват патронажната грижа и общинската трапезария. Отделно на самотни възрастни хора ще им бъдат предоставени пакети по домовете. Не сме забравили бедните семейства, които са останали без доходи. Стремим се с общи усилия да помогнем на повече хора, каза Ябанозова, като посочи, че ще има специално изготвена комисия, в която ще участва и тя, както и критерии, за да се направи подбор на най-нуждаещите се. 
Събираме документи, за да могат хората да получат помощ следващата седмица. Вече има постъпили около 20 молби в БЧК, отделно и в общината, каза шефката на червенокръстката организация. Тя апелира към дарителите, които могат да помогнат не само с пари, но и с пакетирани продукти, които да се разпределят и раздават по адресите на хората. 
„Солидарността ни прави хора. Точно в този момент по-силният трябва да помогне на по-слабия. Скоро разбрахме, че ще получим дарение на хранителни продукти на стойност 10 000 лева, което ще бъде предоставено на БЧК. Раздаването на пакетите ще става след изготвяне на списък и проучване на нуждаещите се, като хората ще бъдат подпомогнати преди Великден“, каза Милков. 
Кметът припомни, че над 2500 души използват социални услуги в общината, а над 800 души вече се хранят чрез социалния патронаж и трапезарията. Ще търсим начин да помогнем на всеки, като администрацията работи индивидуално с всяко семейство и обърнал се за помощ, подчерта Милков, като допълни, че горещият телефон е отворен за всички.  
От БЧК вече правят обходи, за да издирят скитащите, да им раздадат маски и да видят тяхната нагласа дали биха се съгласили да бъдат настанени в приют за времето на извънредното положение. Нагласите им не са, както на нас ни се иска. Това им е начинът на живот, доста дълго трябва да ги убеждаваме и ще продължаваме заедно с общината да работим по този въпрос, каза Ябанозова.