Трима мъже, поставени под карантина в Николово и Сливо поле, са заловени извън домовете си и с тях ще се занимава прокуратурата. Два от случаите са доста специфични.
В неделя в дежурната стая на Второ РПУ е получен сигнал от полицая в Николово, че е видял поставения под карантина Александър Кирчев пред магазина в квартала. Униформеният му направил забележка, последвал диалог на висок тон, мъжът се качил в колата си и тръгнал. В Николово пристигнал екип от управлението, който направил проверка в дома на мъжа и получил писмено потвърждение от него, че е нарушил предписанието на РЗИ да стои в дома си 14 дни, съобщи МВР. 
Малко по-късно същият полицай видял и друг карантиниран 41-годишен мъж да управлява колата си в Николово. Веднага е извършена проверка в къщата му и след като не бил открит, му е съставен акт.
Пред Русе Медиа 44-годишният Кирчев разказа, че действително е напуснал дома си преди крайния срок, но има своята гледна точка за причините и начина да го направи.
Мъжът се е завърнал от чужбина на 23 март и е останал под карантина две седмици. В къщата си е бил заедно със семейството си и децата си, както и с възрастния си баща, но е ползвал отделна стая по време на двуседмичната изолация. За покупките се е грижил баща му. Вечерта в неделя, когато е последният ден от карантината, възрастният мъж вдигнал високо кръвно. Затова Александър се принудил да излезе от дома си, за да отиде до магазина да купи хляб.
„Отидох с автомобила си, в който беше и дъщеря ми. Спрях встрани от магазина и я изпратих да пазарува, а аз не съм излизал от колата. В този момент дойде кварталният полицай и се развика, че не спазвам карантината. Опитах се да му обясня, че тя изтича след два часа днес, но той не пожела да ме изслуша. Дъщеря ми се върна и се прибрахме у дома да изчакаме полицията, която предполагах, че ще дойде“, разказа Александър Кирчев и подчерта, че по време на излизането  е взел всички предпазни мерки и не е общувал с никого извън семейството.
Оказва се, че според данните, които се предоставят на полицията за проверки на карантинираните, не се фиксират часове, а само дни. И макар за Александър Кирчев от Николово да е имало само два часа до края на срока, за полицията той трябва да стои у дома си до полунощ на 5 срещу 6 април.
Куриозен е и случаят с карантината на засечения в Русе 56-годишен мъж от Сливо поле. Той е дошъл, за да се срещне с нотариус след завръщането си от чужбина. Показал е документ, че подлежи на карантина, което  притеснило юриста и той се обадил в полицията. При проверката обаче се оказало, че жителят на Сливо поле не е въведен все още в системата и не фигурира там като карантиниран. Само че на място в офиса на нотариуса човекът представил предписанието, според коeто трябва да си стои у дома 14 дни. Служителите на реда се доверили на хартиения лист, тъй като процесът по актуализиране на информацията електронно се е забавил, и са документирали случая като нарушение.
До вчера Районната прокуратура в Русе е образувала 4 дела за неспазване на карантината от завърнали се от чужбина русенци. За това престъпление наказанието е до 5 години затвор и глоба от 5000 лева.