Пациенти в Южна Корея, за които се твърди, че са се възстановили от COVID-19, са дали положителна проба за коронавирус след повторно тестване, съобщи "Дейли мейл".

Пациентите са от Тегу – град в най-засегнатата провинция в Северен Кьонсанг. Те са били поставени под карантина, след като са диагностицирани с коронавирус. Дни след изтичането на карантината, обаче, тестовете отново са били положителни.

От центровете за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) смятат, че вирусът вероятно се е реактивирал, а не че пациентите са се заразили отново.

Учените от KCDC заявиха, че вирусът може да остане в човешките клетки в латентно състояние, без да бъде открит и да се активира отново, въпреки че причината за това засега не е известна, съобщава БГНЕС.

Не е сигурно дали след реактивирането на вируса всички пациенти отново ще бъдат заразни. Този вид реактивация или повторна инфекция с вируса все още не е доказана от учените. Проучване при маймуни показа, че приматите са разработили имунитет към коронавируса след заразяване с него.

Според някои учени положителните резултати след възстановяване са причинени от погрешни тестове.