Областната дирекция на МВР в Русе и Община Русе призовават гражданите да не се доверяват на всички кампании за благотворителност и да не допускат до домовете си хора, които не са обозначени като доброволци.

Община Русе подкрепя доброволчеството и използва възможностите на хората, желаещи да помагат в кризисни ситуации. Те са част от екипите, които разнасят топла храна, закупуват медикаменти и продукти от първа необходимост, оказват психологическа подкрепа, дават дежурства на горещите телефони. Всеки от тях е проверен от полицията и едва след това е включен в доброволческите сили на Общината. Тези, които съдействат на местната администрация, се идентифицират със специални баджове, предоставени от нея.

Всеки, който желае да помогне за преодоляване на разпространението на COVID-19, може да се регистрира на адрес https://www.dobrpvolets.bg. Платформата е разработена безвъзмездно от компанията „Телелинк Бизнес Сървисис Груп", със съдействието на МВР, в подкрепа на Националния оперативен щаб. Тя е централизирано място за набиране на доброволци.

Община Русе е предала към националния регистър всички, заявили желание да помагат по време на извънредната ситуация. Доброволците ще бъдат проверени и разпределени по населени места, като от тях ще се възползват звената, които имат нужда - лечебни заведения, социални служби, общини, Регионални здравни инспекции и др.

Припомняме, че в Националния регистър на доброволците са включени и тези на БЧК, както и специално обучените доброволчески формирования към общините.