Преди няколко дни членът на УС на шахматен клуб „Дунав 1931“ Пламен Митев заяви пред „Утро“, че на практика дейността им е блокирана заради липсата на лиценз от федерацията. По този повод разговаряхме с клубния шеф адвокат Димитър Роев.

- Г-н Роев, как изглежда картината към днешна дата?
- Работим със стар лиценз от Министерството на младежта и спорта. Все още правим каквото трябва като организация. Примерът е мемориалът „Димитър Синабов“, който проведохме наскоро. Проблемът е друг, абсурден и готов за сериал.
- Какъв е той?
- /Смее се/. В момента в България има три федерации и нито една от тях няма лиценз от спортното министерство. „Филмът“ започна оттам, че Методи Стойнев от Дупница разкри куп далавери на централата, ръководена от мениджъра Силвио Данаилов. Ще я наречем условно федерация „А“. Опозицията около Стойнев изглеждаше обединена и се опита да предприеме промени със създаване на федерация „Б“, чийто председател към момента е Руслан Тошев. Този човек - Стойнев, обаче бе пренебрегнат. Незаслужено, според мен. Той пък създаде организация за федерация „С“. Междувременно „А“ бе заличена от регистрите, а на „Б“ бе даден някакъв начален бонус като законен приемник. Хубаво, но Методи Стойнев също подаде документи за регистрация и го направи най-бързо. Дупничанинът протестира фаворизирането на федерация „Б“ пред Върховния административен съд, който се произнесе, че организацията на Руслан Тошев не може да бъде вписана, тъй като документацията на Стойнев въобще не била разглеждана. А по закон той има това право, защото първи предостави необходимите книжа. Резултатът е, че в България на практика сега няма действаща федерация по шахмат.
- Изглежда доста объркано и абсурдно.
- Така е и краят на тази сага не се вижда.
- Вие лично на коя федерация симпатизирате?
- Шахматът се нуждае от хора, които обединяват. Ще застана зад структура, която действа енергично, честно, прозрачно и със замах. Все пак нашият спорт събира интелигентни хора.
- Как се спасявате от извънредното положение в страната?
- Институциите в съдебната система са затворени, но продължавам да работя дистанционно от дома. Използвам времето и да покажа първи шахматни уроци на моята дъщеричка.
- На колко години стана тя?
- В началото на март навърши 4.
- Пожелаваме й да стане известна шахматистка.
- /Смее се/. Ще видим.