Няколкото телефонни линии, които общината в Русе отвори за връзка с гражданите по време на въведеното извънредно положение, работят в натоварен режим.
46 са русенците, които са се обадили с молба доброволци да им купуват хранителни продукти и лекарства и да им ги носят в домовете. Това са най-вече възрастни хора или поставени под карантина, обясниха от общината. На друг горещ телефон, който е за информация и съвети за коронавируса, служителите на администрацията са консултирали 81 човека. 
Телефонни консултации от 30 март дават също и психолози от 5 русенски неправителствени организации. Прави впечатление, че голяма част от хората, потърсили подкрепа, се притесняват за доходите си и възможността да се справят с ежедневните разходи. Друг тип въпроси са свързани със социалната изолация и желанието на хората да излизат навън, за да се срещат и общуват със свои близки. 
От общината припомнят, че 110 русенци получават топъл обяд по домовете си, а скоро ще им бъдат доставени и пакети с 16 хранителни продукта, осигурени по оперативна програма „Храни“. До 21 април общината ще представи свой проект по целевата програма за топъл обяд в извънредната ситуация. Той ще даде възможност да продължи приготвянето и доставката на топъл обяд от 1 май до 19 юни, като храна ще могат да получават 250 души. 
Домашният социален патронаж обслужва по домовете 555 пенсионери и хора с увреждания, като освен че се осигурява храната на тези русенци, санитари ги посещават по график, за да почистят жилищата им.
Общият брой на поставените под карантина в региона от въвеждането на тази мярка срещу разпространение на коронавируса е 2178. За 826 души тя вече е изтекла.  Извършени са проверки за спазването на изолацията на 1100 граждани, като за случаи на нарушение са образувани 5 досъдебни производства и 15 проверки, които се докладват на прокуратурата.