Присъда от 20 години лишаване от свобода и 60 000 евро глоба за всяко транспортирано лице грози 32-годишен русенец, когото Гърция издирва с европейска заповед за арест по обвинение, че е предоставил джипа си на каналджии, които го използвали за трафик на 16 мигранти. Мъжът е задържан на 2 април в дома си и вчера се изправи пред Окръжния съд, след като прокуратурата настоя да бъде вкаран за постоянно в ареста, докато се реши дали да бъде предаден на гръцкото правораздаване.
Според обвинението, русенецът подпомогнал двамата каналджии с турски произход, като им предоставил джипа си „Ланд Ровър“. Те били заловени на 27 ноември 2018 година във вътрешността на Гърция, натоварени с 12 пакистанци и 4 сомалийци, които вероятно били нерегламентирано вкарани в държавата и поети от трафикантите.
Съдът прецени, че действително мястото на 32-годишният съучастник в схемата е зад решетките и го задържа за постоянно, но мярката може да се обжалва. Предстои да бъде разгледано и същинското дело, по което да се реши дали той да бъде предаден на Апелативна прокуратура Тракис, която го издирва.