Младеж на 21 години е вторият регистриран случай на заразен с коронавирус в областта. Той е изкарал заболяването във вила в Ряхово, но е имал леки симптоми и без да търси медицинска помощ. Не е излизал навън, контактувал е единствено с най-близкото си обкръжение от общо трима души, които първоначалните изследвания отчитат като отрицателни за Ковид-19. Тъй като се е завърнал от Англия, е бил поставен под задължителна карантина, а ден след нейното изтичане е отишъл по свое желание да си направи бърз тест за заразата, съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Маргарита Николова.  

„Младежъл е пристигнал на 19 март със самолет на летище София от Англия с приятелката си и поканен на гости приятел. Майката му ги посрещнала и ги закарала в село, близко до Русе, където останали през целия период на карантината от 14 дни. През това време никой не е излизал от къщата, включително и майката. Бащата на младежа е носил храна на всички, която е оставял до перваз на прозорец. Бил е с маска и ръкавици“, посочи Николова.
Думите й бяха потвърдени от съседи в Ряхово.
Четири дена след завръщането си в България, момчето проявило леки симптоми на болестта - вдигнало еднократно температура и получило лека хрема. Ден по-късно майка му също вдигнала температура, която била придружена от отпадналост и болки в мускулите, които за няколко дни преминали. 
„След като на 1 април изтича карантината на новодошлите от чужбина, още на 2 април четиримата отиват в частна лаборатория с кола, която е карана от майката. Не са ползвали обществен транспорт. Направили  си бърз тест за антитела като изследванията показали, че синът е положителен, а останалите трима - отрицателни за коронавирус. На 3 април лаборантите на РЗИ от вирусологична лаборатория вземат проба, която е изпратена веднага във Варна. На 4 април положителната проба е потвърдена. Инспектори от отдел „Противоепидемичен контрол“ връчиха предписания на тримата контактни, които ще бъдат 14 дни под карантина, а 21-годишният положителен на вируса ще бъде 28 дена под карантина“, уточни Николова. 
След като са си направили бързи тестове в частната лаборатория хората са се прибрали по домовете си. Момчето живее при баща си, но са на различни етажи в къща с отделни входове, отделни бани и тоалетни и нямат никаква комуникация помежду си. Бащата оставял храна и всичко необходимо на сина си, каквъто режим ще продължат да спазват и в следващите седмици. Към момента и доказаният заразен с Ковид-19, и обкръжението му са здрави и нямат никакви оплаквания и симптоми.
Днес предстои да се вземе проба за изследване и на майката, която ще се изпрати за меродавното PCR изследване във Варна, макар че бързият тест е бил отрицателен.
„Към настоящия момент няма основание за затягане на мерките за превенция разпространението на коронавируса. Важно е жителите на областта да знаят, че спазвайки обявените разпореждания те ще бъдат максимално защитени. Единствено от дисциплината на хората зависи това дали ще се наложат допълнителни ограничения. Ако всички спазват сега заложените мерки, мисля, че няма да се стигне до по-крути такива“, заяви областният управител Галин Григоров, който също участва в брифинга за новия случай на коронавирус в Русе.
1986 души са били обхванати от карантина в областта от началото на обявените мерки срещу пандемията. 825 от тях вече са я преминали и мерките срещу тях са отпаднали. Ограниченията продължават да действат за 1161 души, които контролни екипи на полицията и общината проверяват дали стоят по домовете.
Първият доказан болен от коронавирус в Русе - 51-годишният мъж, завърнал се след работа в ски курорт в Австрия, продължава да се лекува от пневмония в Инфекциозното отделение на болницата. Състоянието му е добро, няма усложнения. Няма симптоми, които да налагат да бъде сложен на белодробна вентилация, коментира д-р Николова. 
Тя посочи, че коронавирусът се отличава от обичайния грип със суха кашлица, затруднено дишане и тежест в гърдите. Типично за него било и наличието на  периоди на подобряване, след които обаче отново следва влошаване.
Досега няма информация доброволци да са откликнали на отправения апел да помагат на лекари и медицински персонал в борбата с ковид-19. Единствено директорка на ясла помага на инспекцията за въвеждане на карантини в регистъра.