Засилен контрол на мерките за ограничаване на коронавируса предприема Областната дирекция на МВР в града и региона днес и утре по заповед на директора Теодор Атанасов. По улиците ще патрулират полицаи, които ще проверяват дали спазват ли изискванията да стоят по домовете си поставените под карантина, ще се следи още изпълнява ли се заповедта на властите да не се събират повече от двама души, да не се излиза на безцелни разходки в паркове и градинки и да не се ползват детските и спортните площадки. Собствениците на домашни любимци могат да ги извеждат в специално обособените зони, но е забранено струпването им на едно място. Глобата за нарушителите е 5000 лева.
През миналия уикенд в града се наблюдаваше голямо оживление и никой не спазваше заповедите на здравния министър Кирил Ананиев и на кмета Пенчо Милков. Тогава служителите на ОД на МВР само предупреждаваха граждните, но сега вече ще им се пишат актове  и санкциите са солидни, коментира вчера за „Утро“ ст.комисар Атанасов. 
Данните от поставените на 21 март на входно-изходните точки на Русе контролно-пропускателни пунктове показват, че за едно денонощие от града излизат средно 10 000 леки коли, камиони и автобуси, от които между 60 и 100 са връщани, тъй като водачите им са тръгнали на разходка и нямат основание за напускане на града, посочи МВР шефът в Русе.
Засилени ще бъдат и проверките за спазване на карантината. Тази седмица са проверени 375 карантинирани русенци, като срещу трима са образувани досъдебни производства за неспазване на домашния престой е те са предадени на прокуратурата.