Ако президентът счита, че извънредното положение е нещо различно от цял свят, аз ще извадя ГЕРБ от залата и да уморим народа. Това е предложил президентът.

Това коментира от Смолян министър-председателят Бойко Борисов след поредните критики на президента Румен Радев към кабинета и действията в извънредно положение.

Борисов на няколко пъти посочи, че социалната изолация е единствената досега мярка, прилагана в цял свят, която дава ефект върху разпространението на коронавируса. Премиерът даде пример и с принудителното ваксиниране на дете, за да онагледи действията на правителството.

По думите на Борисов, президентът действа “като дърта злобна свекърва”.

“Сутринта се обадих на президента Румен Радев да изкажа съболезнования в чисто човешки план, просто се учудвам как в деня, в който баща ти е починал, може да говориш нелепици. Приемам, че всички тези нелепици, които е казал – защото цял свят е приел този вариант 60/40, дори и Европейската комисия, стотици фирми вече са се записали… Можем много да му отговаряме, но в такъв тежък за него ден аз не бих си го позволил. Нямам такъв морал“, каза премиерът и продължи:

“Ако президентът счита, че извънредното положение е нещо различно от това в цял свят, нека наложи вето на закона. Аз ще извадя ГЕРБ от залата, да оставим народа без извънредно положение и да го уморим.

Като някоя дърта свекърва, ама от тея злобните се държи Радев, ние обикаляме България и се опитваме да възстановим бизнеса, да им дадем старт, ето – този завод вече няма една поръчка, сега държавата им направи поръчка и им даде хляб да ядат. И някой излезе – дали му листчето, каже пет приказки, и се прибере. Защо не му зададохте въпрос дали е против извънредното положение”, попита Борисов журналистите в Смолян. „Но нямаше въпроси – ето това е цензура. Аз от сутринта съм подложен на всякакви въпроси на живо“, възмути се премиерът.

На въпрос кое наложи удължаване на извънредното положение, премиерът отговори, че депутат след депутат дават положителни проби за коронавирус. „Те са били в една стая, и ДПС, и ГЕРБ. Пътували са до избирателите си. Ами ако утре не можем да съберем парламента? Затова сме предложили удължаването“, уточни Борисов.

Днес Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и шефът на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски инспектираха завод “Арексим” в Смолян, който е профилиран в производство на части за индустриални машини и автомобили. Заводът обаче вече произвежда защитни маски.