Вече 20 дни сме в извънредно положение. Пандемията изисква наложителни мерки, съобщи в извънредно обръщение към нацията президентът Румен Радев.

Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефектите от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на достоверни и всеобхватни данни. Извънредните ограничения забавят заболяването, но доведоха до обществена парализа и безпрецедентна икономическа и социална криза.

Безработицата расте с часове, много българи спешно се нуждаят от помощ. Мизерията не е спасение от вируса, допълни Радев.

Гладът скоро може да надделее над страха и последствията може да са по-разрушителни от коронавируса.

Затова трябва да си поставим ясни национални цели: връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната с обединение на институциите и на всеки един от нас, каза още президентът в обръщението си.

Той заяви, че мерките за подкрепа се определят като недостатъчни.

„Хората в нужда не се нуждаят от заеми. Формулата 60/40 е на практика неприложима. В условията на криза реалната помощ е безвъзмездната“, каза президентът.

Той изрази притеснение, че правителството прибягва до нов заем до 10 милиарда лева, преди да използва резервите в бюджета.

„Това е тежко решение, което ще изплащаме с години. Парите за възстановяването на икономиката и нуждаещите се не могат да се разпределят без ясни правила“, каза Радев.

Той подчерта, че дългата изолация подлага на изпитание психиката на хората. „Непосилните глоби са неприемливи. Болшинството българи спазват мерките за самоизолация“, заяви държавният глава.

Той коментира, че очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, а и с постигане на оптимален баланс между ограничение и социално-икономическа активност. Според него дългата изолация подлага на изпитание психиката и здравето.

„Управляващите трябва да преосмислят социалната изолация в разумен срок. В дългосрочен план трябва да заложим на съзнанието и чувството за отговорност, не на репресиите и цензурата, която притиска гражданите дори и в социалните мрежи“, призова държавният глава.

Радев коментира, че е много важно парламентът да прояви отговорност и да намери под каква форма да продължи да приема важни решение и да упражнява своето конституционно призвание за контрол над изпълнителната власт.

Президентът посочи, че кризата е откроила своите тихи герои – лекарите, медицинските специалисти, доброволците, полицаите и всички работници в търговията, транспорта, жизненоважни производства, администрацията, които с риск за здравето поддържат основните функции на държавата и икономиката.

„Преподавателите и учениците, които не само в кратък възстановиха учебния процес, но и дадоха пример как в екстрени срокове цяла една обществена система може да се преформатира и да заработи на нова основа. Кризата открои необходимостта държавата да бъде стълб на стабилност, за да върнем чувството си за солидарност. Настоящата криза е повод да преосмислим ценностите и приоритетите си като общество“, заяви той и добави, че сега не е време за отчаяние и малодушие.