Състезателят по стрелба с лък в клуб „Джамбо“ Иван Банчев е едва на 17 години, но отдавна е номер 1 при мъжете у нас. Заради извънредното положение той тренира все така упорито на импровизиран рубеж в семейния двор в Щръклево. Големият талант на русенския спорт говори вчера за читателите на „Утро“.

- Иване, как се запали по стрелбата с лък?
- Стана съвсем случайно. Бях в 4 клас, тренирах спортна гимнастика, но нещо не ми вървеше. Един ден треньорът ми Йордан Джамбазов влязъл в банка, където работи баба ми по майчина линия Емилия. Поговорили, той казал, че търси деца за школата. Баба ми ме попита дали не искам да опитам. Помислих, в началото само „дърпах“ /тетивата/ като за проба. После почна да ми харесва. В началото тренирах по два пъти в седмицата, нататък - по 3, накрая толкова се запалих, че включих съботата и неделята. 
- Как се работи с Йордан Джамбазов?
- Всичко, което знам и мога, го дължа на този човек. Уважението ни е е взаимно. Може и да се учудите, но аз и до днес се обръщам към треньора на „вие“.а Той ми поръча на няколко пъти, че трябва най-сетне да премина на „ти“, но аз така и не мога да пречупя езика си, защото респектът ми към него и много голям.
- Само на 17 години си, а вече си непобедим у нас. 
- Така е, справям се с конкуренцията в България. По-важното е какво правя зад граница.
- Какви са най-големите ти успехи по международни състезания?
- Пред 2017 година станаха бронзов медалист на европейското първенство за кадети, станахме втори в отборното. През следващата се върнах с вицетитлата от Европейската младежка купа в Гърция. Имам медали и от престижни турнири.
- Докъде стигна с рекордите?
- Имам изравнен държавен рекорд на 18 метра - 295 точки от 300 възможни. Най-доброто ми лично постижение на 60 метра са 344 точки от 360. Има накъде да вървя. Въпросът не е просто да запишеш рекорд, а да дадеш най-доброто в официално състезание. 
- Кои са най-добрите в света стрелци и имаш ли кумир?
- Азиатците - китайци и корейци. Напоследък обаче се появи един американец, казва се Брейди Елисън. Където ги хване, ги бие. Той направи невероятните 700 точки на 70 метра.
- Според теб колко близо или колко далеч си от тези асове?
- Честно казано, имам да извървя още дълъг път. Затова работя всеки ден.
- Какво стана с олимпийската квалификация в Турция?
- Бе отложена за октомври. Може би се получи добре, за да имам време за още по-сериозна подготовка. 
- Къде учиш и какво мислиш да правиш след края на кариерата?
- Аз съм ученик в Гимназията по транспорт. Техниката ме влече. След като взема книжка, бих се потрудил така, за да стана добър механик. Ще се чувствам в свои води.
- Механик?
- Защо не! Това не означава, че ще загърбя спорта. Отделих толкова време за тренировки, че не бих отписал с лека ръка годините ва усилена и тежка подготовка. Ще се опитам да разгърна възможностите си докрай, пък каквото стане.
- Освен стрелбата с лък има ли друг спорт, който ти допада?
- Автомобилният. Почти не помня големите звезди, но Аертон Сена е моят кумир. До него нареждам Шумахер, Ники Лауда, Ален Прост. 
- А от сегашните пилоти?
- Те са някак безлични. Като се взреш в тях, виждаш, че нямат онова шампионско излъчване на Сена. Те дори не приличат на състезатели, а на манекени.
- Желаем ти силен успех и квота за Токио!
- Благодаря!