С голяма вероятност се очаква датите за държавните зрелостни изпити тази година да бъдат отложени заради извънредното положение, съобщи вчера министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Ако депутатите гласуват - което е сигурно - удължаването на извънредното положение с още месец, до 13 май, матурите, които бяха предвидени за 20 и 22 май, ще се проведат на 30 май и 1 юни. Няма обаче никакъв вариант матурите да отпаднат - те са важни не само за дипломирането на 12-окласниците, но за мнозина от тях са фактор и за постъпването им в университети, обясни министърът.
В Русенска област за това финално изпитание за средното им образование се готвят 1400 младежи, съобщи специално за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Те вече са подали своите заявления за явяване на матурите и са посочили кой предмет предпочитат за втория зрелостен изпит, който е задължителен, но по избор, уточни Георгиева.
Както е известно, първият задължителен за всички е български език и литература. 
Най-много зрелостници са предпочели за втората матура английски език - това са 406 човека. Следва я бройката на пожелали да държат зрелостен изпит по биология - 331 души, които се предполага, че в голямата си част правят планове в бъдеще да се посветят на медицина, фармация или биотехнологии.
Традиционно предпочитана от абитуриенти дисциплина остава географията - 144 момичета и момчета са решили, че тя ще им донесе силна оценка на матурата. Следва философията - със 75 заявления. Математика са избрали за втори матуритетен предмет 74 завършващи средно образование - любопитен факт е, че от всичките 124 завършващи Математическата гимназия на този изпит ще се явят едва 52 зрелостника. 
26 младежи ще държат зрелостен изпит по история, 16 - по немски /тук също има място парадоксът - само 14 човека от Дойче шуле са на мнение, че немският е тяхната стихия/. Втора матура с руски са избрали 6 ученика, химия - 4, испански - 3, френски - 2. 
На трети избираем държавен зрелостен изпит ще се явят 14 абитуриента - 7 на английски, 4 на химия и 3 на физика. А 318 завършващи професионални гимназии са взели решение да докажат себе си на държавен изпит по професия.