Министерството на образованието на Нидерландия отпусна 2,5 милиона евро за закупуване на лаптопи за ученици, които трябва да се обучават дистанционно, но нямат необходимото оборудване.

Сумата е достатъчна за закупуването на лаптопи за повече от 6 800 ученици от началното, средното и средното професионално образование, съобщи новинарският портал „nltimes“.

Една от мерките, предприети от правителството за ограничаване разпространението на коронавирус, беше закриването в средата на март на всички училища. Тази и други мерки бяха удължени по-рано тази седмица до 28 април.

Това наложи провеждането на дистанционно обучение, което се извършва основно в онлайн режим. Оказало се, обаче, че не всички ученици могат да участват, тъй като нямат компютър у дома или домашният компютър трябва да бъде споделен с други членове на семейството. Решението на Министерството на образованието ще помогне училището да влезе в дома на всеки ученик.

Досега 145 училищни борда са кандидатствали за лаптопи. Първите компютри ще бъдат доставени до края на тази седмица.

По-рано тази седмица община Амстердам обяви, че осигури 3 250 лаптопи и 450 WiFi точки за интернет достъп за ученици, които нямат подходящо оборудване в домовете си, за да участват в дистанционно обучение, докато училищата са затворени.