Премиерът Кириакос Мицотакис предупреди гърците: „ако не се спазват мерките за блокиране „ние ще платим за това“, добавяйки, че април ще бъде най-критичният месец в борбата срещу разпространението на коронавируса.

“Ние не сме в началото на края, а в края на началото”, каза Мицотакис пред парламента и призова хората да останат у дома.
Гръцките власти затвориха ресторанти, барове, магазини, детски площадки, училища, търговски центрове, университети и фитнесзали, за да спрат разпространението на новия коронавирус.
„Април ще бъде най-критичният месец, ако се отпуснем, ще платим за това и не трябва да допуснем това да се случи“, каза Мицотакис и добави, че Гърция досега избягва „трагичните събития“, наблюдавани в Италия, Испания и САЩ.
Гърция, която регистрира първия си случай на коронавирус в края на февруари и предприе ранни мерки за овладяване на огнището, отчете 1 415 потвърдени случая досега и 50 смъртни случая.
Очаква се спирането на бизнеса да доведе икономиката до рецесия тази година. Производството се сви рязко през март, като намалява с най-бързите темпове от юли 2015 г. Мицотакис призна, че строгите мерки за блокиране оказват сериозно влияние върху икономиката. Но крайната цел е да се спечели време и уверение, че системата на общественото здравеопазване може да издържи на пандемията, избягвайки срив.
“Засега гърците успяват в това”, каза той.
Премиерът каза, че ситуацията е много по-лоша в други европейски страни като Холандия, където първият нов случай на коронавирус е потвърден по същото време като в Гърция, но където има 10 пъти повече интубирани пациенти в болниците.