Русе ще започне навреме пръскането срещу комари, като първото третиране е планирано за 3 април, ако времето позволява - не вали дъжд и няма силен вятър. Обработките в малките населени места са предвидени да стартират в средата на април. Дейностите по дезинсекция срещу вредители на територията на община Русе ще се извършват в откритите площи с препарати с необходимите разрешителни документи. Третирането срещу комари няма никаква зависимост и допирателна с обявеното извънредно положение. Това каза за „Утро“ шефката на общинския отдел „Екология“ Василена Николова. 
Макар десетки граждани да се оплакват вече в социалните мрежи, че има повишена популация на кърлежи и комари, в общината няма постъпили сигнали за наличие на комари. 
Николова обясни, че всяка година в началото на март общината изготвя график за работа на фирмите, ангажирани с тази дейност. 
„Съгласно графика се извършват многократни обработки с наземна техника. За постигане на максимална ефективност се извършва едновременното третиране на съседни населени места. В обработките задължително са включени проблемните зони. На всички обработки присъстват представители от съответните кметства или общинска администрация - Русе, които осъществяват контрол върху вложения препарат, качеството и обема на третираните площи“, каза още общинската шефка. 
Тя посочи също, че на 10 март, след няколко срещи на кмета Пенчо Милков с финансовия министър, Министерски съвет прие решение за отпускане на 1,5 милиона лв. към бюджета на здравното министерство за организиране на обработки срещу ларви на комари през пролетта и лятото на 2020 г. Съгласно постъпило писмо в общинска администрация от 11 март от Асоциацията на дунавските общини министерството на здравеопазването е в готовност да започне дезинсекционната кампания в края на март и началото на април тази година, допълни още Николова. Тя отбеляза, че с оглед организацията на дезинсекционни обработки на територията на Русенска област е предоставена информация на РЗИ-Русе за постоянни естествени места на комари - местонахождение, площ, декари; населени места по поречието на река Дунав и защитените зони. 
Що се отнася до косенето на тревните площи, то обикновено започва през март-април в зависимост от метеорологичната обстановка, вида и интензивността на растежа на тревата.