Върнах се от чужбина и съм под карантина. Нямам пари, какво да правя? Мога ли да изляза от вкъщи и кога, за да си купя храна? Ще ме глобят ли?
Това са част от въпросите, за които хората търсят помощ от експертите на горещия телефон за психологически консултации, организиран от общината. Инициативата стартира от понеделник и средно на ден психолозите дават около 5 консултации в подкрепа на русенци, като се очаква броят им да се увеличи.
Обаждат се хора, които трудно приемат наложената мярка за самоконтрол и търсят подкрепа как да реагират в определени моменти. 
Всеки, който се чувства стресиран и потиснат в тази извънредна ситуация, може да позвъни на горещия телефон 082 506 681 всеки делничен ден между 9 и 17 часа. На него на смени отговарят психолози с нужната компетентност.
Докато засега обажданията на горещата линия за психологическа подкрепа не са толкова чести, то все повече възрастни хора използват друга наша услуга -  доставка на храни и лекарства, каза шефката на общинската дирекция „Здравни и социални дейности“ Катя Петрова.
От началото на седмицата са се увеличи заявките на хора в затруднено положение за закупуване на стоки от първа необходимост на горещите телефони в общината. От първия ден на извънредното положение се обслужват 6-7 души, на които се носят стоки и медикаменти, а във вторник заявките са били 11.
Ако заявките продължат да се увеличават, ще се търсят още ресурси, допълни Петрова.