1244 души в Русе и областта са поставени под карантина в домовете си, като повечето от тях са се върнали от чужбина, съобщи директорът на РЗИ д-р Маргарита Николова. Други 217 вече са приключили 14-дневния задължителен престой вкъщи.
Проверките за спазване на ограниченията продължават. При една от тях във вторник полицията не е открила 24-годишна русенка. Вместо да остане на посочения в анкетата й адрес в кв.“Чародейка“, тя отишла в населено място в Западна България, където била открита и задължена да не напуска дома.
С малки изключения хората в Русе са доста дисциплинирани за разлика от други градове и почти всички спазват наложените мерки за спиране разпространението на коронавируса, коментира д-р Николова. Според нея именно това е допринесло заразата да се появи толкова късно в нашия град.
В момента Инфекциозно отделение на болница „Канев“ разполага с 34 легла за болни от коронавирус. Отделно в бившата болница „Медика Кор“ под Хирургическия блок са поставени още 30 легла, а в „Медика Русе“ има създадено отделение с 14 легла за интензивно лечение на заразени с Ковид-19. И на двете места обаче има нужда от апаратура за обдишване, за която е подадена заявка в Министерството на здравеопазването, уточни д-р Николова. Същото се отнася за болницата в Бяла, за където са определени 6 легла за интензивно лечение без необходимата апаратура.