Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов е установен с положителна проба за коронавирус. Това обяви председателят на парламента Цвета Караянчева на извънреден брифинг.

Тя добави, че Адемов е дал съгласие да бъде обявено името му, но няма да говори за здравословното му състояние.

“От Националния щаб препоръчаха всички народни представители да минем през тест за коронавирус. Утре в две болнични заведения ще бъдат тествани всички народни представители. На другия бъдат тествани всички хора от администрацията”, каза Караянчева.

Утре трябваше да заседава бюджетната парламентарна комисия заради поисканата от правителството актуализация на бюджета, а в четвъртък да бъде одобрена и от заседание на парламента. Правителството иска разрешение да изтегли външен заем до 10 млрд. лв., при заложени 2,2 млрд. в сегашния бюджет. Парламентът не заседава редовно от миналата седмица по предложение на Караянчева и ще се събира само за да променя закони за извънредното положение.

"Още в петък, когато предложих Народното събрание да не работи, точно това имах предвид", каза Караянчева. Утре в 08.30 часа ще има проведе председателски съвет, за да се определи начина на тестване на депутатите.

"Ако се обяви 14-дневна карантина, какво правим с актуализацията на бюджета", зачуди се Караянчева.

"Нека да видим какви ще бъдат тестовете и резултатите на народните представители и тогава направим съответното заключение. Дай Боже да е само д-р Адемов и да няма други заболели депутати”, каза още председателят на парламента.

Тя добави, че се разбрала се с председателя на щаба ген. Венцислав Мутафчийски, когато излязат резултатите, тогава да се вземе решение за карантина. От думите и се разбра, че решение за следващо заседание ще има след като се излязат тестовете на всички депутати.