Майка на петокласник от русенското училище „Христо Ботев“ алармира „Господари на ефира“, притеснена от това, че класната на момчето настояла родителите да регистрират профил на детето във фейсбук. Това било необходимо, за да могат учениците от класа да се съберат в затворена група и през социалната мрежа да получават задачи, да усвояват съдържанието на новите уроци, да си представят домашните и пр. 
„Как така ще му направя профил - та той е на 12 години, а до 14-годишна възраст е забранено децата да имат профили там. Учителката му казала той сам да си направи профила, като излъже за възрастта си. Така ли ще учим децата - да лъжат и да мамят?!“, изригва русенката пред „Господари на ефира“. Тя разказва, че класната и на родителите заръчала да регистрират момчето във фейсбук, но те категорично отказали. Знам ли кой ще влиза в неговия профил после, това е опасно, негодува родителката. 
След излъчения на сайта на „Господарите“ разговор със силно обезпокоената русенска майка министърът на образованието Красимир Вълчев издаде безкомпромисно указание: всички уроци да преминават единствено в разрешените образователни платформи. 
В много от училищата колегите са се опитали да направят така, че дистанционните уроци да започнат максимално бързо, затова стартирахме във всички възможни виртуални варианти за комуникация, коментира началникът на Регионалното управление на образованието в Русе Росица Георгиева. След разпоредбата на министъра, издадена след сигнала на майката на ученика в СУ „Христо Ботев“, вече всички постепенно преминават в платформата Майкрософт Тийм. 
За малките вероятно наистина е проблем да провеждат уроци в изключително популярната социална мрежа Фейсбук, още повече, че дори и затворена група там налага родителят постоянно да проявява внимание към това какво прави детето му, коментираха от русенски гимназии. В средните училища обаче новото указание на министър Вълчев след сигнала на русенската майка води до други грижи и притеснения. Всички уроци, които сме разработили за досегашния начин на контакти с учениците, сега трябва да бъдат преработени и направени наново, за да бъдат вписани в новата платформа, обясниха учители. И допълниха, че това отнема още сили и време, като допълнително натоварва учителите. А и без това ние сутрин сме „в час“ с учениците, а следобед подготвяме виртуалните уроци за следващия ден, като за някои от преподавателите, които влизат в различни класове и предават различен материал, понякога означава работа до полунощ, казват педагози.