Бързи тестове за наличие на коронавирус в организма прави от вчера лаборатория „Здраве“. Стартът на изследванията е белязан от голям интерес и първите десетина проби са дали отрицателен резултат. От лабораторията обаче подчертават, че тестовете не са предназначени за всеки желаещ да се изследва. Проби се вземат само на пациенти, които са насочени от лекар, било то джипи, специалист или инфекционист.
„Този тип тестове доказват наличието на антитела в организма. А образуването на антитела не е бърз процес. Затова изследването е подходящо за хора, които са се върнали от държави, където вирусът е разпространен, били са в контакт със заразени или имат дихателни оплаквания, които не отшумяват“, обясни управителят на „Здраве“ д-р Розина Мирчева.
Грубо казано, подобни бързи тестове установяват наличие на вирус около 10 дни, след като човек се е заразил. Ако бъдат направени в първите дни на заболяването, дори и при изявени симптоми, изследването ще покаже лъжлив отрицателен резултат. Неговата достоверност е голяма при доказване на обстоятелството дали човек е преболедувал вируса и дали е все още разпространява заразата.
За теста от пациентите се взема кръв, като това може да стане във всеки пункт на лабораторията, но впоследствие пробите се транспортират и обработват в централата на ул.“Видин“.
Изследването струва 30 лева, като всеки, от когото е взета проба, попълва набор от документи, за да може да се реагира при наличие на положителен на коронавирус резултат.
Подобни бързи тестове за откриване на антитела се правят и в УМБАЛ „Канев“ от края на миналата седмица. Те обаче са предназначени единствено за хоспитализираните пациенти в лечебното заведение и не се предлагат свободно на гражданите. Такава е била волята на дарителя в лицето на Българската банка за развитие, която е пожелала предоставените от нея 22 000 лева да бъдат предназначени за закупуване на такива тестове, с които да се изследват само настанени в УМБАЛ пациенти.
И от „Канев“, и от „Здраве“ са в очакване на оборудването и консумативите за другия вид тестове за Ковид-19 - т.нар. ПСР-тестове, които, макар да са по-бавни, обещават по-надежден и сигурен резултат. Апаратурата, която чака болницата, вече е платена и предстои нейната доставка. Подобно е положението и в частната лаборатория, коята разполага с техниката, но все още се бави един от задължителните консумативи. И в двата случая причина за чакането, и то за неясен период от време, е извънредното положение и огромното търсене от цял свят на подобно оборудване.