„Колкото и да обичам „Ботев“, не бих се съгласил да подпиша договор с клуба“, казва в интервю русенският талант на „канарчетата“ Никола Илиев. Нататък той заявява със сериозно самочувствие, че интерес към него има от „Интер“, „Манчестър Юнайтед“, „Аякс“, „Бенфика“. И обяснява как ходил с мениджъра си в Амстердам, но импресариото решил, че клубът, станал част от биографията на Кройф, Неескенс, Ван Бастен, Ибрахимович и още десетки европейски и световни звезди, не е добро място за рожбата на „Аристон“.
Самоувереният тон на това даровито 16-годишно момче леко озадачава.
Ясно е защо не иска да подпише договор. Защото мениджърът му е подшушнал, че без професионален контракт „Ботев“ /Пд/ няма да получи щедра трансферна сума. Това пък ще има пряко отражение и на комисиона на същия този мениджър, ако клиентът му стане футболист на европейски гранд.
Но какъв е този импресарио, който решава, че „Аякс“ не е най-добрият трамплин за Никола за скок към звездна орбита? Сигурно е от класата на Мино Райола и Джери Паломба!
Бившият футболист на „Дунав“ Иван Въжаров обича да казва, че пашата загубил войната заради много съветници. Ние съвети на Коко, комуто нескрито симпатизираме, няма да даваме, но ще му посочим примери с много талантливи играчи, пропилели бъдещето си само защото някой непрекъснато им налива ум с голямата фуния.
Един Валери Божинов, например, обиколи Европа, но така и не си намери мястото. А бе едва 16-годишен, когато като играч на „Лече“ вкарваше гол след гол и беше сравняван с великани като Бекъм и Оуен. Божинов обаче си остана с големите приказки и днес влиза главно в класициите на големите надежди, които са профукали таланта си.
Иначе доброто самочувствие е сила. Без него човек е загубен. Стига да мисли със собствената си глава и да слуша сърцето си. Пък и едва ли за един млад играч ще е голям провал, ако направи първо име с екипа на нелош отбор като „Ботев“.
А ние можем само да пожелаем успех на нашето момче Коко. Ще се радваме да играе за европейски гранд и коментаторите да припомнят, че е рожба на русенския футбол.