Служителка на магазин в Тетово проявила гражданска съвест и се обадила на спешния телефон 112, след като на няколко пъти забелязала поставен под карантина свой съселянин да се разхожда и пазарува свободно. Оказало се, че сигналът от 28 март, събота, е достоверен и действително 27-годишният мъж не е изпълнил задължението на властите да не напуска дома си, след като се е завърнал от рискова държава.
Ден по-рано е разкрито и друго нарушение на поставена под карантина жена. Този път полицаите, които към 13.30 часа обикаляли да проследят дали мерките се спазват, не открили на адреса й 30-годишна жена. По-късно станало ясно, че тя напуснала жилището си в кв.“Здравец“ и решила да отиде на гости, след което се прибрала.
Така установените нарушения на карантината в Русе засега са 3. В същото време от полицията отчитат, че ситуацията с Ковид-19 провокира гражданското съзнание, тъй като се получават дори сигнали за свободно придвижващи се хора, които са се завърнали от чужбина и вече са изтърпели своя карантинен срок.
Тепърва предстои да се изясняват в дълбочина отделните казуси, а с предаването им на съд на погазилите карантината не се бърза, тъй като са необходими действия на разследващите, които са в своеобразен контрапункт с извънредното положение. Иначе, по закон, потъпкалите противоепидемичните мерки се причисляват към престъпници и се наказват с до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 15 000 лева.