Две сестри гушнаха рожбите си в един и същ ден без да са имали подобни планове, а по волята на съдбата. Двете момченца поеха първите си глътки въздух в УМБАЛ „Медика“ вчера.
Майките на 30 и 26 години вече имат по едно детенце. По-голямата сестра родила първото си бебе чрез цезарово сечение, но второто поискала да се появи по естествен път. След консултации с д-р Галина Аръшева от УМБАЛ „Медика Русе“ се оказало, че състоянието й го позволява и това е напълно възможно. Оказва се, че бебенцето е решило да се появи на датата, когато е насрочено раждането на по-малката сестра. Така голямата сестра ражда здраво момченце с тегло 3540 г и ръст 51 см, а по-малката - момченце 3220 г и 49 см. Малките първи братовчеди и астрални близнаци, както и техните майки са в добро състояние.
Гордата баба на мъниците - хематологът д-р Галина Димитрова Хвърчилкова, ще може да се порадва на живо на голямата радост, след края на извънредното положение, когато ще дойде краят на мерките за физическо дистанциране. До тогава ще може да се наслаждава на бебетата само чрез мобилните средства за комуникация, съобщават от „Медика“.
Това е второ подобно щастливо съвпадение в Русе през последните години.
На 18 декември 2018 година две 19-годишни близначки родиха момиченца, без предварително да са планирали да карат бременностите си заедно. Случва се така, че двете сестри забременяват по едно и също време, без да знаят, след това и двете преносват бебетата си и лекарите им насрочват секцио в един и същ ден. Това е първият и засега единствен случай в България две близначки да родят в един ден, по света има още няколко такива.