Ще се намери ли кой да провери дали и как се спазва карантината при въведеното в страната извънредно положение в едно конкретно русенско място - покрай Паметника на моряка? С този въпрос се обади в редакцията на „Утро“ разтревожен русенец, който и друг път е алармирал вестника за постоянни събирания край паметника на млади и не толкова млади хора, които си устройват там шумни купони с алкохол и дрога. 
В същото време, когато автомобил с високоговорител обикаля основни улици на града и предупреждава хората да не излизат без сериозна причина навън, покрай матроския паметник веселбите не спират, разказа мъжът. Нещо повече - приповдигнатото настроение, което допълнително се повишава с много бира и други напитки, а също и с марихуана и дори по-силни стимуланти, започнало още в деня, когато бе обявено извънредното положение. Тогава три деца - ученици, следобед пристигнали с цяла торба пиратки и фойерверки, за да отбележат новото удължаване на ваканцията. 
А потокът на младежите, които надвечер и в по-късните часове посещават любимото си място за специфични градски пикници, не спира, разказа човекът. На групи идват ученици в гимназиална възраст, сменят ги други млади жени и мъже, някои дори идват с малките си деца, не скри шока си мъжът. През уикенда върволицата започнала още в петък, като в събота хубавото време довело първите любители на купоните още в ранния следобед, по светло. Някои идват само за по една саска, други остават по-дълго, но има моменти, когато се събират по петнайсет, че и повече човека, каза русенецът. Обичайно веселбите от пространството около паметника се прехвърлят и в двора на музейната римска крепост Сексагинта Приста, където отново пътеката е натрошена, а кошчетата са пълни с бутилки и боклуци.  
Мъжът, който се обади в редакцията, вече се е отказал да звъни на дежурните полицаи, тъй като многократните му обаждания досега не са довели до видим резултат. 
Сега обаче би трябвало да се вземат реални и бързи мерки - все пак има национално разпореждане да не се излиза без причина навън, както и да не се събират повече от двама души, припомни той. Ясно е, че никой не иска да види записите на монтираните преди време камери, не знам чадър ли разпъва някой над тези, които си правят дрога сборищата на такова знаково място, но поне сега, в условията на силни ограничения, е редно да се сложи край на тази разюзданост, която не е изключено да сее и разнася зарази, добави мъжът.