Два акта за по 5000 лева и над 100 предупредителни протокола за спазване на противоепидемичните мерки и преустановяване на безцелните разходки. Това е резултатът от проверките на общината и полицията през вчерашния ден. Глобените са жители на кв.“Чародейка“, съобщи кметът Пенчо Милков, като обясни, че там е имало недопустим начин на струпване.  

Предупредените пък са били засечени на любимите за разходка места - парковете на младежта и възрожденците, както и центъра. До санкционирането се е стигнало в резултат на незачитането на заповедта да си стоим вкъщи, което се наблюдаваше през почивните дни, когато привлечени от слънчевото време, доста хора се поблазниха да излязат навън. Тогава 7 екипа на полицията и 2 на КООРС са приканвали хората да постъпят отговорно към себе си и околните и да се приберат.
„Наблюдаваме струпвания и по кея, както и по пазарите, където макар да е на открито и да се дезинфекцира, също трябва да се спазва социална дистанция. Тези кметове, които в първите часове на действие на правната норма започнаха да санкционират съгражданите си, не постъпиха правилно. Изключително настойчиво два дена се обясняваше на хората да не се струпват, защото 5000 лева санкция в момента, когато хората нямат яснота за бъдещето си, много деликатно трябва да се налага. Ще бъдем безпрекословни особено към хора, които поставят себе си над закона и над здравето на останалите“, заяви Милков и посочи, че повечето хора подхождат с разбиране и щом видят контролиращ, решават да се приберат по домовете си. 
Кметът посочи, че е съгласен с русенци, които го търсят огорчени как масово не се спазват разпорежданията и заповедите.
„Апелирам за самосъзнание. Полицаите и общинските  служители не са пазванти и няма как до всеки човек да сложиш контролиращ. 3 екипа на КООРС, 12 служители работят на терен, като освен контролна дейност по места работят и на КПП-тата на полицията, което натоварва силите. Полицаите в момента конвоират тировете, за да не спират и да не слизат в Русе шофьорите. Извършват проверки с общината по домовете на поставени под карантина, като сега работят 2 екипа на КООРС и имаме готовност да стартира и трети. Администрацията работи на предела на силите си, за да може да гарантира безопасността на хората. Хората трябва да притихнат няколко дни, няколко седмици, тази болест да отмине и животът да продължи спокойно“, коментира Милков.
Вече работи и шести контролен пункт, който отцепва границите на града. Той се намира след гробищата в Басарбово като достъпът до парка е свободен. Кметът посочи и че засега общината е получила няколко дарения под формата на финансови средства. Най-голямото е от 2000 евро, както и няколко по неколкостотин лева. Обещани при разговори обаче били още сериозни суми.
„Даренията са ни необходими, защото общината прави несвойствени разходи. Осигуряваме храна на служителите на МВР, предстои да ремонтираме две караулки на КПП 1 и 2“, обясни Милков, като заяви, че общината е изправена пред финансови трудности и в ролята на голям работодател. Посочи и че предстоящите празници, между които Великден, Гергьовден и празника на града, най-вероятно ще се посрещнат не по желания начин, а ще се празнуват виртуално.