Софийска районна прокуратура /СРП/ образува досъдебно производство за всяване на смут и безпокойство в обществото в условията на извънредното положение срещу лидера на ПП “Възраждане” Костадин Костадинов.

СРП се самосезира по повод изявления на Костадинов “будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното на територията на страната извънредно положение, във връзка с пандемията от коронавирус Covid-19”. В телевизионно интервю лидерът на ПП “Възраждане” твърдял, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. “Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“. В тази връзка Костадин Костадинов е привлечен към наказателна отговорност, като определената му мярка за неотклонение е гаранция в пари в размер на 20 000 лева”.

Лидерът на партия „Възраждане“ заяви, че срещу него се води политически процес. „Поисках отвод на разследващия полицай, както поисках и отвод на прокурора, който е наблюдаващ в момента, защото за мен това е политически процес”, каза Костадинов.

Той ще обжалва гаранцията от 20 000 лева. „Не разполагам с доходи, с които бих могъл да покрия тази гаранция, така че, ако не я платя, те трябва да ме арестуват”, заяви Костадинов и добави, че срокът за внасяне е 15-дневен.