Европейската комисия смята, че трябва да се увеличи ефективността на борбата с невярната информация по въпроса за коронавируса както сред държавите-членки, така и на международно ниво, заяви говорителят на ЕК.

„Наблюдаваме ръст на невярната информация по въпроса за пандемията и сме обезпокоени, тъй като това може да нанесе вреди“, смята той и препоръча да се приложат всички възможни усилия за борба с това явление, докато те дадат резултат.

От Брюксел уточниха, че още в началото на кризата с коронавируса, ЕК е пуснал интернет сайт, на който може да се открие достоверна и актуална информация за развитието на ситуацията в света и в отделни държави от ЕС.

Ще стартира и специален раздел по борба с дезинформацията, свързана с коронавируса, в който ще бъдат публикувани материали, развенчаващи митове и даващи възможност за проверка факти и информация по пандемията.

От ЕК допълват, че успоредно с това работи външнополитическата служба на ЕС за анализ и проучване на външни източници и ресурси, разпространяващи невярна информация за пандемията.

Към борбата с невярната информация се включиха и социалните мрежи Фейсбук и Туитър, платформите Google, Microsoft и Mozilla, където се провеждат редовни консултации за борба с фалшивите новини и отстраняването на невярна информация.