15 000 часа труд на специалисти ще подарят на държавата фирми от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. Те ще работят за създаване и подобряване на системи и услуги в сферата на здравеопазването. По думите на вицепремиера Томислав Дончев целта ще е в срок от няколко месеца да бъде изградена Националната здравна информационна система, с всичките й модули, които включват и електронно здравно досие, и електронна рецепта.

„Целта ни е държавата да излезе от тази криза с едни от най-добрите системи в ЕС. Излизайки от кризата да е с едни гърди напред от другите страни. Трябва да си помагаме и свободният ресурс, който имаме в компаниите, да го използваме в полза на обществото”, заяви Илия Кръстев, председател на борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии по време на брифинг в Министерския съвет. 

„Държавата е в тежко положение. И ние страдаме от това, което се случва в световната икономика. Искаме да заложим на принципа – помогни на държавата, ако искаш и тя да ти помогне”, заяви Пламен Цеков, член на борда на Асоциацията.

„Получихме съгласие и подкрепа от повечето фирми в Асоциацията, както и от други асоциации”, заяви Ивайло Славов.

Премиерът Бойко Борисов благодари и обясни: „Тези електронни услуги ще поставят под контрол целия сектор, от който казват, че изтичат много пари”.

"Това е доказателство, че кризата предлага не само препятствия, но предлага и възможности. Благодарение на тези часове, най-спешното и важното, което можем да направим, е в срок от няколко месеца да изградим Националната здравна информационна система. Това в момента е приоритет, с всичките и модули, което включва електронна рецепта и електронно здравно досие. Особената ирония е , че МЗ имаше трудности с възлагането на точно тази поръчка поне една година. Сега ще се случи по този начин - бързо. Това не е единственото предложение за подкрепа от този род. Има още едно и буквално следващите дни ще ви представим готов разработен продукт", обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

„Информационно обслужване” АД ще подари 1500 часа труд от техните специалисти, допълни здравният министър Кирил Ананиев.