Университетска болница „Канев“ също ще лекува тежко болни пациенти с коронавирус, стана ясно, след като в петък вечерта беше направена корекция в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която той определи кои болници ще се грижат за заразените с коронавирус. 
Както „Утро“ писа, в първия вариант бе посочено, че за интензивно лечение на тежко болни с Ковид-19 са определени 14 легла в УМБАЛ „Медика Русе“ и шест в Многопрофилна болница „Юлия Вревская“ в Бяла. За болница „Канев“ бяха определени 133 легла за лечение и наблюдение на пациенти с коронавирус в неусложнено състояние. Коригираната заповед задължава УМБАЛ „Канев“ да осигури 28 легла за интензивно лечение на заразени със смъртоносния вирус и 105 за наблюдение на пациенти с неусложнено състояние.
Сега чувам за поправката в заповедта, но това не ме плаши, защото ние имаме нагласата да лекуваме русенци с Ковид-19, каза вчера пред „Утро“ изпълнителният директор на УМБАЛ „Канев“ Иван Иванов. Той съобщи, че днес ще събере началниците на отделения, в които може да има легла за интензивно лечение на пациенти с коронавирус, за да се уточни къде точно ще бъдат настанявани заразно болните.
За останалите две болници - УБМАЛ „Медика Русе“ и МБАЛ „Юлия Вревская“ в Бяла, промяна няма. „Медика“ трябва да осигури 14 легла за интензивно лечение на тежко болни и 37 за пациенти без усложнения, а беленската - 6 легла за тежко болни и 47 в неусложнено състояние. Без промяна са и определените от министър Ананиев 90 легла за пациенти без усложнения в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“.
И трите болници, в които ще се провежда интензивно лечение на болни от коронавирус, обаче се оплакаха, че нямат толкова много респиратори, за да покрият изискванията на здравния министър. Шефовете им се надяват, че министерството ще им подаде ръка и ще закупи част от жизнено важните апарати за обдишване. Останалите нужди вероятно ще се покрият от получените дарения.