Цели 4 седмици карантина за всеки болен от коронавирус, без значение дали има симптоми, или не - това предвижда нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

На задължителна домашна изолация (карантина) подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19 – лица без симптоми, т.е. такива, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване, както и лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38℃, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.).

На карантина за срок от 28 дни, считано от датата на изписването от лечебно заведение, подлежат и всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница.

В новата заповед на здравния министър се разпорежда предварително изпълнение на заповедта с цел осигуряване живота и защитата здравето на гражданите.