Учителката по история в гимназия „Христо Ботев“ Деница Великова спечели конкурса за директор на русенското спортно училище „М-р Атанас Узунов“. Мнозина се питат коя е очарователната млада дама, финиширала  първа в съревнованието пред комисия в Министерството на младежта и спорта. За да научи повече, „Утро“ потърси г-жа Великова, която откликна любезно на нашата покана да разкаже за себе си.

- Г-жо Великова, може ли да ви поздравим официално за директорския пост?
- Все още не, тъй като не съм получила заповед за назначаване. Причината е ясна - обставновката в страната. Според служителка в юридическия отдел на Министерството на младежта и спорта издаването на заповедта е въпрос на броени дни.
- Откъде у вас съществува такъв интерес към спорта?
- /Смее се/. Ами аз съм бивша баскетболистка. 
Учех в училище „Васил Левски“, когато в „Дунав“ все още нямаше женско направление
Тогава от Исперих в Русе дойде треньорът Анатоли Минчев с няколко свои състезателки. Той положи основата на отбор, а президент на клуба по онова време беше Николай Падалски.
- На какъв пост играехте?
- Като крило. После станах ученичка в гимназия „Христо Ботев“. Сформира се много силен девически отбор. Този тим се класира втори в страната през 2005 година на финален турнир в Хасково, а през следващия сезон спечели титлата. Тогава домакин на мачовете беше Русе. Тренирахме под ръководството на Белчо Белчев. С баскетбола продължих до 11 клас. Имаше едно състезание в Севлиево, на което присъства треньорката Маргарита Папазова /съпругата на Константин Папазов - б.р./. Тя хареса играта ми и ме покани в отбора на Националната спортна академия. 
Помислих и реших, че моят приоритет трябва да бъде образованието
И така приключи баскетболната ми кариера. Иначе като ученичка в „Христо Ботев“ помагах и на волейболния отбор. Може да звучи смешно, но участвах и в лекоатлетически турнири като състезателка в сектора за тласкане на гюле.
- А после?
- После записах специалността „История и география“ във Великотърновския университет.
- Как от спорта избрахте точно тази посока?
- Още от малка се интересувах от такава тематика. Имаше едно историко-географско предаване по БНТ, което ме запали допълнително. След следването във Велико Търново започнах работа в гимназия „Христо Ботев“, междувременно завърших и магистратура.
В момента съм на финалния етап на дописване на дисертацията си
- На каква тема?
- Политическият живот в Русенска област след 9 септември 1944 година.
- Интересно. А как решихте да участвате в конкурса за директор на Спортното училище?
- Имах представа, макар и задочна, какви процеси вървят в училището през последните години. Когато бях ученичка, то беше с безспорен авторитет и влияние. Без да обиждам някого, мисля, че това реноме се позагуби и училището далеч вече не е толкова притегателно място за русенските деца. Такава беше и мотивацията ми при решението да се включа в конкурса - да върна авторитета на училището и за него отново да се говори с добро име. Може и да греша, но в последно време не съм чула и прочела нещо с позитивен характер за успехи на нашите ученици. 
Преди това училището беше от национално значение, сега като че ли е фактор предимно само от регионален характер
Да го кажа така - аз съм запозната с проблемите.
- Гарантирам, че ще ви е тежко. Откъде мислите да започнете?
- О, знам, че няма да ми бъде лесно. Откъде ще започна? Ще разчитам изключително много на педагогическия колектив. Аз съм убедена, че общите усилия ще са в основа на промените. 
Училището може да е спортно, но това не означава, че децата не трябва да учат и да не се развиват
като хора и личности. Ще ми се всички да работим за една кауза.
- Продължавате ли да следите спорта?
- Разбира се. И досега се интересувам от баскетбола, волейбола, тениса. Харесвам много това, което прави Ивет Лалова. Тя е класически пример за силен спортен дух и богата обща култура. Ето, през колко контузии мина, но отново е на пистата и не спира да се доказва. Такива спортисти трябва да са упование на по-младите.
- Какво прави една учителка по история извън училището?
- Обичам да чета книги, които засягат личностното израстване. Литература с философски оттенък.  Такива теми ме зареждат положително. Иначе поддържам форма със сават - това е изключителен спорт с високоинтензивно натоварване.
- Желаем ви успех! Гарантираме, че в наше лице ще имате медия, която ще ви подкрепя във всяко позитивно усилие.
- Надявам се и вярвам, че ще е така. Благодаря ви за вниманието.