Клиентският център на „Топлофикация Русе“ на адрес ул.“Боримечка“ №43 остава отворен за обслужване на клиентите, независимо от извънредната обстановка в страната. В помещенията на дружеството са взети всички необходими мерки за дезинфекция.
Всички служители са снабдени с предпазни маски и ръкавици и са инструктирани, че трябва да ги използват през цялото работно време. За да спазваме разпоредбите, сме въвели пропусквателен режим, според който в помещението се допуска само по един клиент, разясняват от компанията.
За да не затрудняваме абонатите, които нямат възможност да използват електронните ни услуги, преценихме, че ще е по-добре да не преустановяваме напълно директното обслужване на клиентите, спазвайки всички хигиенни мерки. Все пак бих искал лично да призова всички русенци при необходимост да се свързват първо с нас по телефона или по електронен път. Апелирам към всички, когато е на лице възможност въпросът да се разреши от разстояние, хората да не излизат излишно навън, за да не се образуват струпвания пред центъра, обясни директорът на русенската топлофикация инж. Севдалин Желев.
Визуалният отчет на данните за периода на извънредното положение е преустановен, като се извършват само дистанционните отчети. Данни се подават през интернет сайта на „Топлофикация Русе“, на телефон 082/883-571, 082/883-572 и във фирмата за дялово разпределение.
Нека бъдем отговорни и да спазваме всички препоръки и мерки на Националния оперативен щаб и на останалите институции. Днес всички трябва да сме единни и да покажем, че сме дисциплинирани. Това е важно, за да опазим собственото си здраве, това на близките ни и на околните. Вярвам, че заедно ще се справим в тази сложна обстановка, посочва още инж.Желев.