Бездомниците, просяците и скитащите самотници продължават обичайния си начин на живот, а със затоплянето на времето клошарите плъзнаха по улиците. Именно при тези хора обаче съществува сериозен риск от заразяване с коронавирус, защото ровят боклуците в контейнерите и не спазват минимални хигиенни изисквания, събират се на групи. За много от тях улицата е дом и те не искат да се разделят с него. 
За да не остават клошарите извън извънредните мерки за епидемията от коронавирус, от прокуратурата изпратиха писмо до общината да се издирят всички самотно живеещи хора и бездомници, които скитат по улиците, и да се идентифицират. По този повод от общинската социална дирекция ще организират работна среща с представители на БЧК, полицията и кметовете на населените места, на която да се обсъди как всички институции да си сътрудничат в издирването на хората от рисковите групи. С информация за самотно живеещи хора ще се включат и домоуправителите. Всеки гражданин също може да подава сигнали за хора, които ровят в кофите за боклук, като е необходимо да се посочва и конкретика, за да могат общинските служители да реагират своевременно. Информация може да се подава на горещите телефони на общината.
Както е известно, в най-студените дни на зимата приютът „Добрият самарянин“ се пълни с бездомници, но с идването на пролетта те отново излизат на улицата. В момента в социалната институция има настанени 69 несретници, въпреки че капацитетът му е от 60 места. От 16 март там са въведени ограничителни мерки за влизане и излизане, като групата е капсулована. Няма нови настанени, а при нужда приемът ще се осъществява след доказване на здравния статус. При въвеждането на ограничителния режим е имало 7-8 бездомници, които доброволно са решили да напуснат, казаха от управата на приюта. 
А иначе по инициатива на настанените в „Добрият самарянин“ всеки ден се почиства и дезинфекцира по 7 пъти, като има изготвен график за дейностите през два часа. Наред с това несретниците провеждат арт терапия, където сами си шият предпазни маски. Въпреки това за персонала в социалната институция са необходими предпазни облекла, ръкавици и маски, като има нужда и от препарати. В „Добрият самарянин“ разчитат на дарения, особено на хранителни продукти - ориз, боб, леща, консерви, за да могат да продължават да осигуряват за всички настанени крайно нуждаещи се закуска, обяд и вечеря.