Университетска болница „Медика Русе“ е задължена да лекува 14 пациенти с Ковид-19 в тежко състояние, а други 37, които са без усложнения, да бъдат наблюдавани във вътрешното й отделение. Малката многопрофилна болница „Юлия Вревска“ в Бяла пък ще трябва да лекува 6 тежко болни и 47 в неусложнено състояние.
Това става ясно от издадената вчера заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която получиха всички болници в страната. 

В двете приложения към нея - за лечение и наблюдение на пациенти с коронавирус в неусложнено състояние и за пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение, са конкретизирани болниците, отделенията и леглата в тях, на които се възлага съответната медицинска дейност. 
Според заповедта Университетска болница „Канев“ трябва да поеме лечението и наблюдението на 133 човека с неусложнено състояние в общо 6 отделения, но не и да лекува пациенти с доказан коронавирус. Въпреки че, както „Утро“ писа, ръководството й подаде заявка в здравното министерство, че разполага с 4 интензивни легла за лечение на тежко болни с Ковид-19. На Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ пък е възложено в отделението по пневмония и фтизиатрия да наблюдава 90 пациенти в неусложнено състояние - точно колкото е неговият капацитет. 
В началото на седмицата заявихме в здравното министерство, че имаме възможност да лекуваме четирима пациенти с Ковид-19, защото разполагаме с четири апарата за обдишване /респиратори/, каза вчера за „Утро“ собственикът на УМБАЛ „Медика Русе“ доц.д-р Кирил Панайотов, който бе много изненадан, че на практика министерството го задължава да приеме и да лекува 14 болни в тежко състояние. Той недоумява откъде ще намери още 10 респиратора и общо 14 маски FSP3, които са с изключителна степен на защита за персонала. 
Същите въпроси вълнуват и ръководството на беленската болница, която освен че не разполага с необходимия персонал, няма и средства да закупи респиратори и маски.
Управителят на Белодробната болница д-р Светослав Дачев също не е съгласен с решението на министър Ананиев да приеме за наблюдение 90 пациенти със съмнение за коронавирус, защото това са всичките легла, с които разполага стационарът. В момента на 50 от тях са настанени болни от туберкулоза и други белодробни болести, така че за пациенти с неусложнения от Ковид-19 остават 40 легла. Всъщност заявката на д-р Дачев, изпратена в министерството, беше, че персоналът в болницата може да лекува 11 пациенти с неусложнения от коронавирус, но при нужда леглата могат да бъдат увеличени.