Нито един от читателите на регионална библиотека „Любен Каравелов“ не бива да се притеснява, че срокът на взетите от него книги от заемната е изтекъл и че той нарушава разпоредбите на института. Всички книги автоматично се презаписват и това ще продължи, докато трае обявеното от правителството извънредно положение в страната. Това обясниха вчера от библиотеката в отговор на запитване от „Утро“. Няма да има глоби за просрочени и невърнати в срок книги, нашите читатели трябва да бъдат спокойни и да изчакат търпеливо този период, след който ще заработим отново с пълен капацитет, добавиха от библиотеката. 
Оттам припомниха, че макар най-големият книжовен институт в Русенска област да не може да осигури използване на книги, периодика и другите обичайни услуги, все пак откликва на някои от нуждите на своите читатели. Ако русенци направят заявка за сканиране на конкретни документи или библиографски справки, те биха могли да получат това на електронен адрес. 
От календара на библиотеката отпаднаха всички вечери, срещи, дискусии и изложби, които бяха предвидени за месец март. Вече се знае, че първият национален младежки форум „Арнаудови срещи 2020. Пътят към познанието“, който се организира от библиотеката в партньорство с Регионалното управление на образованието, се отлага за 27 юни. В него са заявили участие над 35 ученици, студенти, докторанти, които ще представят свои доклади и мултимедийни проекти.
Отложена бе и международната научна конференция, която библиотеката провежда всяка година през април. Седмият такъв форум, темата на който е „Еволюция срещу революция или за моделите на развитие“ ще се проведе на 17 и 18 септември. За конференцията все още се приемат заявки за участие - срокът изтича на 30 юни.