Родителите на деца, които посещават ясли и детски градини, не дължат месечни такси за периода на извънредното положение. Единствено ще бъдат заплащани храненията за дните между 1 и 13 март, когато заведенията работеха. Това съобщи в обръщение към русенци кметът Пенчо Милков, в което дава отговори на въпроси, поставени от гражданите по 17 теми. Той уточнява, че семействата не се освобождават от таксите, а съгласно текст от общинска наредба 16 щом децата не посещават детските заведения по независещи от тях причини, такси не се дължат. 
Междувременно стана ясно, че мерките и ограниченията срещу разпространението на Ковид-19 се удължават до 12 април включително. Дотогава остават затворени детските заведения, училища, ресторанти, барове, търговски центрове и всякакви културни и спортни събития.
На наемателите на обекти, които са затворени заради изричната заповед, ще бъде възстановена сумата за наем при тяхно желание за периода на действие на извънредното положение. Към всяко друго предложение от търговците за подкрепа от страна на общината ще се обръщаме с ангажираност, за да се запазят живи предприятията и работните места в тях. Популизъм е предварително да се говори на търговците, без да се знае кой и какви трудности и вреди ще преживее, посочва още Милков.
В същото време кметът успокоява, че заедно с КООРС и полицията са предприети действия за защита на хората и техните имоти от посегателства, като се планират обходи на вилните зони и селата. Отделно общината се грижи за условията на работа на органите на МВР, като осигурява храна за служители и битови условия на КПП-та на блокираните 5 изхода на града. 
Милков припомня, че всички паркинги са безплатни до 14 април. А по отношение на пенсионери, ученици и хора с увреждания, които пътуват с градския транспорт с преференциални условия, предстои да се уточни механизъм за оползотворяване на неизползваните пътувания.  
Независимо от кризата, община Русе продължава започнатите проекти и предвидените дейности - изпълняват се ремонти на улици, булеварди, места за паркиране, крайбрежната зона, Пантеона на възрожденците, както и ремонти в детски градини, ясли и домове. Подготвяме структурите на общината да бъдат в състояние в годините напред да изпълняват все по-голяма част от дейностите си самостоятелно - предвижда се закупуване на техника и оборудване на общинските предприятия, пише в заключение Милков.