- Г-н Милков, в Русе все още няма случаи на заразени с коронавирус. Илюзия ли е да смятаме, че градът може да се опази?
- Взели сме всички мерки, за да предотвратим навлизането на заразата в града. Работим в изключително добра и непрестанна връзка със здравните власти и другите държавни структури. Служители на общинските предприятия „Паркстрой“ и „Комунални дейности“ извършват дезинфекцията на улици, пейки, спирки и площадки в Русе. Ще разширяваме площите, които дезинфекцират. Правим всичко необходимо, за да задържим възрастните хора по домовете им, осигурили сме канали за доставка на лекарства и хранителни продукти по домовете. В ход е информационна кампания, която разяснява на русенци как да се предпазят от заразяване с COVID-19. Служители на Специализирано звено „КООРС“  правят проверки по график на търговските обекти, както и по сигнали на граждани  за нарушаване на реда при пазаруване в големите магазини.
Извършват обходи на забранените от здравните власти места за посещения, както и вилни зони и села, в които са налице много имоти, в които хората към момента не ходят
Стремим се да снабдим гражданите от най-рисковите групи с лични предпазни средства. Наистина правим всичко възможно да забавим влизането на заразата в града, да ограничим рисковете и да минимизираме последствията.
- Бяха ли адекватни и навременни досега предприетите мерки?
Времето ще покаже дали мерките са били навременни. За момента е успех, че в град, който е на границата няма заразени. Всички камиони от страната се събират в Русе, през нашия град в България влизат много хора.  Русенци са по домовете си, съдействат ни и осъзнават, че трябва заедно да положим усилия, за да преминем през това изпитание.
- Според вас решенията на общинския щаб, въведените ограничения и препоръки ли допринесоха в голяма степен за намаляване на вероятността от зараза и разпространение на вируса?
Да! Освен решенията на местния щаб, хората спазват и препоръките на националния.
Нашите съграждани са отговорни и се надявам да останат такива до края на извънредното положение
Изпълнението на точно тези препоръки - спазването на хигиена и социална дистанция - за момента ни правят един от градовете без регистрирани случаи.
- Ако има потвърден случай на коронавирус, обсъждат ли се по-строги мерки, които да бъдат взети и какви са те?
- Мерките се променят непрестанно, тъй като и самата ситуация е динамична. В постоянни разговори сме с всички институции и организации, които имат отношение към този проблем. Координираме и анализираме цялата информация. Следим решенията на Националния кризисен щаб и препоръките на Медицинския съвет към Министерски съвет. Мислим глобално, но действаме локално - според спецификата на града ни. 
Тънка е границата между това да защитиш хората, без да ограничиш кардинално правата им и без да доведеш до фалит хиляди предприятия
- А какви грешки бяха допуснати?
- Никой от нас не се е сблъсквал с подобен проблем. Вероятно сме допуснали грешки в обявяването на някои от мерките, но те са в резултат на желанието ни да предпазим възможно най-много хора максимално бързо. Мерките, които вземаме, са навременни и получаваме разбиране и съдействие. При нужда коригираме някои от решенията си, но това се случва отново в интерес на това - да запазим Русе колкото можем по-дълго далеч от заразата. Времето ще даде отговор на този въпрос.
- С въвеждането на кои мерки срещате най-големи затруднения?
- Големи затруднения не срещаме, но в извънредната ситуация хората са в стрес. Това, което правим не е за да ограничаваме правата им, напротив - искаме да опазим живота им. И с всеки следващ ден забелязваме, че хората проявяват още по-голямо разбиране. Ние пък се стараем да ги информираме и да ги успокояваме, доколкото е възможно. Най-трудно се възприема ограничаването в движението на хората. Също 
проблем е неизвестността дали много хора ще запазят работните си места
Трето, децата са по домовете, а много хора трябва да продължат да работят. Няма ясли и градини, които да помагат на младите семейства. Екип от психолози изготвя в момента анализ на поведенческите промени на хората в града, защото е факт - притесненията за здравето и живота, за доходите и прехраната, създават чувства на тревожност, потиснатост, депресия. Ще опитаме да съдействаме с психологическа подкрепа на нашите съграждани.
- Как хората приеха новите правила и изглежда ли опасността все още абстрактна за част от гражданите?
- Наблюденията ми са, че русенци осъзнават опасността и съдействат, спазвайки наложените мерки и правила. Голяма част от сигналите, които получаваме  за струпвания на хора пред търговски вериги, идват именно от граждани.
- Започнахте да дезинфекцирате в града, кои обекти се третират ежедневно?
- Ежедневно се дезинфекцират улици, пейки, спирки и площадки в целия град. Екипите работят и през почивните дни. ОП „Комунални дейности“ дезинфекцира и вътре в сградите. Стремим се да създадем такава среда, в която хората да се чувстват безопасно. Бяхме създали график за миене на улиците преди извънредното положение. След това дъждовните периоди ни спряха. Ще се мият и улиците при подобряване на времето. 
Правя всичко възможно комарите да се третират навреме
Инициативата ни доведе до това Министерство на финансите да се съгласи и да отпусне на 15 март пари на Министерство на здравеопазването за пръскане на цялото крайбрежие на река Дунав, съгласувано с румънските власти. Това е наша победа.
- Направихте промени в графика на градския транспорт, в какво се състоят те и има ли оплаквания от граждани?
- Промяната на графика на транспорта беше сред първите решения, които взехме за града. Това решение беше трудно и отново повлияно от задачите, които ни поставят министерствата. Видяхме, че първоначалният вариант не беше добре замислен и се вслушахме в предложенията на гражданите. В момента в пиковите часове сме пуснали повече превозни средства за най-натоварените линии. Стремим се да избегнем струпването на хора по спирките и наши служители следят за това.
- Колко обаждания на ден имате на горещия телефон и какви са въпросите на хората? За какво най-често търсят консултации и съдействие русенци?
- Обажданията са много и са с различна насоченост. Най-често ни питат как да процедират при неразположение и към кого да се обърнат за лечение. 
Служители от дирекция „Социални дейности“ отговарят на този телефон и са достатъчно подготвени - знаят процедурите и насочват хората как да действат
Напомням на нашите съграждани, че Регионалната здравна инспекция също има телефонна линия, на която могат да се задават въпроси, свързани с COVID-19. Телефонът към тях е 0884 825 625.
Обръщам се към русенци да пестят времето и енергията на служителите, които отговарят на телефоните и да подават конкретни въпроси. Казвам това, защото на горещите телефони на общината се приемат и заявки за доставка за храна на самотните възрастни хора, а там имаме и график. Нека не оставяме самотниците без провизии за сметка на въпроси от медицинско естество, които са от компетенцията на лекари.
- Какво друго предприехте като кмет, за да стане ситуацията по-поносима за жителите?
- Обажданията не спират и са много, очакваме да стават все повече. Много са и русенците в неравностойно положение, които се нуждаят от помощ за оцеляването си в тази тежка ситуация, правим и невъзможното, за да се погрижим за повече от тях. Най-важната ни дейност е организирането на всички процеси, които хората вечер слушат от Националния щаб като дадени задачи. Подготвяме мерки за облекчаване от такси и други плащания от лица, чиято дейност пострада от ограниченията, наложени от Министерство на здравеопазването. Храним много повече хора. Пазаруваме необходими лекарства и храна за хора, които не излизат.
Правим наистина всичко по силите си, за да внесем спокойствие, но и да дадем ясен знак, че ситуацията е сериозна
Следим всички информационни канали, съветваме се с експертите, слушаме гражданите и вземаме решения в името на по-доброто бъдеще на града.
- Как се управлява по време на такова изпитание, какво остава скрито за хората?
- За хората остава скрит денонощният стрес и труд, които полагаме. Управлението при криза не е за всеки. Изисква се пределна мобилизация, без да знаеш кога всичко ще приключи и колко ще се усложни още. Трябва да вдъхваш кураж и спокойствие, а да действаш на предела на енергичността си. 
- При деликатни и затруднени казуси с кого се съветвате?
- Въпреки че ситуацията, в която сме в момента е нова, неочаквана и непредвидима в известна степен, търсим опита на експертите. Независимо от мястото, на което работят, оценяваме тяхната подготовка и опит, защото не можем да разбираме от всичко. Заместник-кметовете и директорите на дирекции са изключително подготвени в своята област специалисти, но използваме експертните знания на десетки хора. И през цялото време се опитваме да вземаме адекватни решения според всеки индивидуален казус или възникнала ситуация.
- Общината в какъв режим работи?
- Община Русе работи пълноценно към момента. Максимално насочихме усилията си към въвеждането на дистанционно обслужване на гражданите - чрез електронни услуги или с възможно най-малък досег със служители.
Пазим здравето на русенци, независимо от коя страна на гишето са
- граждани или служители на администрацията. В помещенията и сградите, които в момента не са така натоварени, са оптимизирани разходите за електричество, вода, парно, газ. Вярвам, че когато извънредното положение свърши, ще сме научили много уроци, за които не сме подозирали, че ще ни се наложи да присъстваме.
- Имат ли болниците достатъчен капацитет, за да приемат болни с коронавирус, ако се наложи? Създадена ли е необходимата организация? Колко болнични легла, оборудвани със съответната апаратура, за лечение на заразени с коронавирус има?
- Уверението от ръководствата и на двете университетски болници в града е, че са подготвени за извънредното положение. Организацията, която сме създали, е оптималната възможна. На този етап 
имаме достатъчно легла и апарати, при положение, че успеем да контролираме заразата в града
И тук отново стигаме до това, което говоря в последните седмици - трябва сами да се пазим, да спазваме предписаните мерки, за да забавим разпространението на заразата. Не всеки заразен ще се наложи да лежи в болница. От приетите в болница не всеки ще стигне до необходимост от интензивно обдишване. Не трябва да има паника. Трябва да опазим здравето на лекарите, на социалните работници, на фармацевтите и полицаите, изобщо на всички, които са на първа линия. Защото ако тази първа линия я няма, всички сме там, без възможност някой да ни предпази.
- Можете ли вече да прецените икономическите щети?
- Възложих на заместник-кмета Златомира Стефанова и нейния екип да направят прогноза на икономическите последици за общината. Възложих й да се срещне с работодателските организации, за да знаем, какво е състоянието на техните предприятия - членове, какво ще става с работниците. Към момента
това, което научаваме от фирмите, е, че щетите няма да са малки
Виждаме, че мениджърите търсят решения, пренасочват ресурси, преструктурират производствата си. И ние като администрация опитваме да мислим гъвкаво и иновативно, работим в тесни връзки с бизнеса в града.
- Какво следва и какво е най-важно да знаят хората?
- Ще следват дни на по-големи предизвикателства, след което тази криза ще отмине като всички други. Най- важно е да изпълняваме стриктно правилата за безопасност - социална дистанция, лична хигиена и да запазим спокойствие. Важното е след това да можем да продължим. Да продължим променени като общество - единни, мобилизирани, съпричастни и с поглед в бъдещето. След кризи е най-добрият период на всяко общество.