„Приказки от 1001 нощ за 4,5 млрд. лева“. Така русенски предприемач определи икономическите мерки на правителството за хората и бизнеса, засегнати от кризата с коронавируса. На извънреден брифинг в Министерския съвет бяха обявени 6 мерки за гръмката сума от 4,5 млрд. лева. Внимателният им прочит обаче показва, че това в огромната си част са пари, които ще бъдат дадени под формата на кредити, ще заменят други неизбежни плащания и само в една малка част ще подпомогнат реално работещите хора и икономически субекти. Да ги разгледаме поред:
1. „Отлагаме неплащането на данъци до 30 юни, като това прави по-малко от 600 млн. в хазната.“
На практика нищо не се дава, само се забавят с 3 месеца плащанията, които вместо през март, ще дойдат през юни.
2. „Отделяме близо 50 млн. лева, както всеки Великден и Коледа, за най-нуждаещите се пенсионери.“
Тези бонуси за празниците пенсионерите получават всяка година, т.е. нищо извънредно не се дава.
3. „За бизнеса и заетостта - мобилизира се ресурс от 4,5 млрд. лева. Капитализираме Българската банка за развитие (ББР), заделени са половин милиард, които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд., ние гарантираме тези кредити“.
Никакви 4.5 млрд. лева не се виждат тук. Увеличават капитала на ББР с 500 млн. лева, с които ще гарантират 20% от фирмените кредити. ББР може да отпусне 2,5 млрд. лева, но под формата на заеми, които фирмите ще връщат с лихвите. Безвъзмездната помощ е нула. А и всички са наясно какви фирми ще кредитира ББР - това няма да е кварталният плод-зеленчук или баничарницата, която е затворила заради липсата на клиенти.
4. „200 млн. лева за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения.“
Пак заеми, които трябва да се връщат. Безвъзмездната помощ отново е нула.
5. „Отделят се и разходи за запазване на работни места - при 60 срещу 40% съответно за държавата и работодателите, ако не уволняват“.
По тази точка действително ще се даде нещо реално. Според КНСБ под заплаха за освобождаване са 100 хил. души. Ако средната им заплата е 1000 лева, това ще струва на бюджета 60 млн. лева месечно.
Много повече обаче ще загуби държавата, ако всички тези хора бъдат освободени и отидат на борсата. Тогава не само че ще трябва да им плаща същите 60% от заплатата, но ще се лиши и от осигуровките, които се плащат за тях, докато се водят на работа. Така че по тази точка схемата е „даваме малко, за да не дадем повече“.
6. „Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане в МЗ, МО и МВР.“
Тук говорим за 14 хил. медици на първата бойна линия срещу коронавируса, които вземат по 1000 лева на месец или общо 14 млн. лева. По колко пари се дават на полицаи и военни да ни следят да не излизаме от града, правителството не казва. Да речем, още 20 хил. души по 1000 лева - 20 млн. лева. Общо за месеца - 34 млн. лева. Ако извънредното положение продължи три месеца - отиват на 100 млн. лева. С другите 400 млн. на кого ще се плаща така и не става ясно. А може би се предвижда извънредното положение да продължи не 3 месеца, а година и половина?
Като теглим чертата, в най-щедрия случай от бюджета на държавата ще се откъснат към 100 млн. лева месечно и безвъзмездната помощ ще отиде най-вече за лекари и медицински сестри (напълно справедливо), както и за полицаи и военни, на които също няма да е лесно да дежурят всеки ден на пътищата. Но при всички положения тази помощ за бизнеса и гражданите ще бъде много далече от 4,5 млрд. лева.
А фискалният резерв на правителството към 20 март е 9,76 млрд. лева. Тези пари стоят на депозит в БНБ. Тях министрите не искат да пипат, защото можело да дойдат по-тежки времена. И те сигурно ще дойдат, особено с такива, общо взето, символични мерки за подкрепа. Тези 9,76 млрд. лева резерв са събрани от граждани и фирми, които дисциплинирано са платили данъци, редно е в такъв труден момент поне част от тези пари да им се върнат.