Ограничените почти до точката на замръзването пътувания след въвеждането на извънредното положение заради коронавируса поставят на колене още един основен сектор на икономиката и публичните услуги - обществения транспорт. Оживената доскоро автогара повече прилича на призрачен паркинг за автобуси и пътнически бусове. Потокът от пътници е изтънял до пресъхване. Курсовете са силно разредени, а на гишетата за билети застават само хора в крайна нужда, на които обикновено се налага да купят лекарства или да потърсят медицински грижи.
Кадир е от село Цар Самуил и всеки месец трябва да идва до Русе, за да му изпишат лекарства.“
„Ако няма рейсове, ще идва някой приятел, ще ме докара в село, няма как, някой с кола, защото лекарството трябва да взема, рецептурната книжка, бележката тук“, казва мъжът.
„Преди малко ме изписаха от болницата и трябва да чакам до довечера, някъде към 6-7 часа. Преди имаше автобуси на два часа, а сега само сутрин и вечер, другите линии са ги съкратили“, оплака се вчера и Нивджихат Съдулов от Тръстеник.
Свити са и линиите към София, които обикновено са най-натоварени. От днес те ще бъдат намалени още, а към Силистра линията не работи от два дни.
„Пътуват по 1-2 души“, казва служителката Юлия Михайлова.
За Варна до края на седмицата няма да има автобуси.
Има реална опасност автогарата да затвори, тъй като няма приходи. Превозвачите пък са притеснени, че имат много автобуси, взети на лизинг, трябва да плащат заплати, осигуровки, заплати на служителите по офисите.
„Бариерите са вдигнати, оттам също никакъв приход, от наем на посещенията на касите, които обслужват превозвачите, сме взели решение на ръководството да намалим с 50 процента месечния наем. От порядъка на 90 процента са спрели обслужванията както на селищната, така и републиканските пътни мрежи. Само някои в близките околности на Русе като Пиргово, Мечка, Сливо поле, Ряхово, Сеслав има транспорт, но това са съвсем мънички със затихващи функцийки, не знаем какво ще бъде всеки момент. Очакваме тази психоза и това тревожно положение да приключи и да започнем полека-лека да се възстановяваме“, коментира управителят Янко Янков.
Заради непредсказуемата ситуация превозвачите вече не продават предварително билети, а касите са с ограничено работно време. Макар и малцина, пътниците стриктно спазват изискванията и попълват декларации за целта на пътуването си, които получават на билетните каси.